Ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που διασφαλίζουν δημόσια υγεία και περιβάλλον
Ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που διασφαλίζουν δημόσια υγεία και περιβάλλον

«Το θέμα των νιτρικών επηρεάζει, ταυτόχρονα, τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας, όπως μάρτυρα κι ο τίτλος του βιβλίου». Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον π. διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δρ Χρίστο Τσαντήλα, με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Εγχειρίδιο Νιτρικών, Επιπτώσεις στο Περιβάλλον, τη Γεωργία και την Υγεία».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, συγχαίρει τον συγγραφέα και καταξιωμένο επιστήμονα για το πόνημά του.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι «στη μεν γεωργία, τα νιτρικά έχουν σχέση με τις ποσότητες αζώτου, του βασικότερου ίσως θρεπτικού στοιχείου, που χρησιμοποιείται για την φυτική ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας. Και πράγματι, από τη στιγμή που υπήρξε η δυνατότητα να παραχθούν λιπάσματα αζώτου, η παραγωγικότητα των αγροκτημάτων αυξήθηκε κατακόρυφα με θετικές συνέπειες στην παγκόσμια παραγωγή τροφής.

Ωστόσο, η άκαιρη και υπερβολική χρήση τους, που δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, προκάλεσε περιβαλλοντικά προβλήματα. Η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων με επιπρόσθετες ποσότητες νιτρικών μορφών του αζώτου και ο ευτροφισμός των υδάτινων οικοσυστημάτων, είναι προβλήματα που εντόπισε η επιστημονική κοινότητα και χρήζουν αντιμετώπισης, καθότι επηρεάζουν τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, οι επισημάνσεις των επιστημόνων της υγείας για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η αυξημένη συγκέντρωση νιτρικών ιόντων στα υπόγεια ύδατα, τα οποία κατά κόρον τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τους ανθρώπινους πληθυσμούς ανά την υφήλιο, είναι καταγεγραμμένες και προς τούτο υφίσταται νομοθεσία που επιβάλλει όρια στη συγκέντρωσή τους.

Με την πρόοδο της επιστήμης η έρευνα επί του θέματος είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται διαρκώς και μπορεί μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης να αποδώσει νέα στοιχεία και νέα δεδομένα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα καταλήγει τονίζοντας ότι «η επιστημονική σας κατάρτιση και η ερευνητική σας εμπειρία μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην δημιουργία κανόνων, που θα διασφαλίσουν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, και ορθών καλλιεργητικών πρακτικών για να συνεχιστεί ομαλά η παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και καλοτάξιδο το βιβλίο σας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις