Στοχευμένα μέτρα στήριξης των αγροτών απέναντι στην εξωγενή κρίση
Στοχευμένα μέτρα στήριξης των αγροτών απέναντι στην εξωγενή κρίση

«Μαζί καταφέραμε να δοθούν ενισχύσεις για τις ζημιές στο προανθικό στάδιο που προκάλεσε ο παγετός του 2021 στα βιομηχανικά αχλάδια της περιοχής και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε δικαιώνει εσάς, τους παραγωγούς, άλλα και την κυβέρνηση που αναγνώρισε το πρόβλημα και αξιοποίησε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση». Τα παραπάνω σημειώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων-Πλατανουλίων κ. Δημήτρη Ρίζο και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» κ. Σοφία Μουντζιά Χαμορούσου, με αφορμή την 7η Γιορτή Αχλαδιού.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση, εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών στη Ρώμη. Στο μήνυμα του προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης επισημαίνει ότι «η προσπάθειά σας να στηρίξετε το βασικό προϊόν της περιοχής, το αχλάδι, με τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων και την καθιέρωση της γιορτής αχλαδιού, είναι αξιέπαινη γιατί συμβάλλει στην ευρύτερη αναγνώριση των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας.

Αναμφίβολα το αχλάδι είναι μια απαιτητική σε εισροές καλλιέργεια, με υψηλό κόστος σε εργατικά χέρια. Και από ότι γνωρίζω, η φετινή χρονιά δεν συγκαταλέγεται στις “καλές” λόγω διαφόρων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, δυστυχώς, δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις”. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξωγενούς κρίσης με βασική παράμετρο να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να μην ξαναζήσουμε τις περιπέτειες μνημονίων που στοίχισαν σε όλους μας. Έτσι, έλαβε μέτρα που ελαφρύνουν τη φορολογία για τους αγρότες, προέβη σε στοχευμένες ενέργειες που απαλύνουν το οικονομικό βάρος από τις ανατιμήσεις στους συντελεστές παραγωγής, όπως την επιδότηση στο ρεύμα και την επαναφορά του “αγροτικού πετρελαίου” που είχε καταργηθεί και εφάρμοσε πρωτόγνωρες παρεμβάσεις για τις ζημιές από καιρικά φαινόμενα».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η πολιτισμική νότα, που προσθέτετε με την Γιορτή Αχλαδιού που διοργανώνετε στα τέλη του καλοκαιριού κάθε χρόνο, επιφέρει πόντους εξωστρέφειας στο προϊόν, γεγονός σημαντικό σε κάθε σύγχρονη παραγωγική δραστηριότητα που στοχεύει στην βελτίωσή της και την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις