Μέτρα για άμεση μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου
Μέτρα για άμεση μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του Γεώργιου Κύρτσου σχετικά με τα μέτρα για άμεση μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου:

Μετά την απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή εξέδωσε, στις 8 Μαρτίου 2022, την ανακοίνωση REPowerEU1, η οποία καθορίζει δράσεις για  την επίτευξη ανεξαρτησίας από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας. Στις 18 Μαΐου 2022, η Επιτροπή πρότεινε το σχέδιο REPowerEU2, με συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφοροποίηση των εισαγωγών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, π.χ. μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιμάκωσης της παραγωγής υδρογόνου και βιομεθανίου. Άλλες δράσεις αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας. Για να συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών ύψους 210 δισ. EUR έως το 2027, το σχέδιο REPowerEU κινητοποιεί τη χρηματοδότηση από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το NextGenerationEU και το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

Όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές αερίου, είναι σαφές ότι η ΕΕ είναι ισχυρότερη όταν ενεργεί συλλογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή
δημιούργησε, από κοινού με τα κράτη μέλη, μια ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ που διευκολύνει τις κοινές αγορές αερίου σε επίπεδο ΕΕ και προετοιμάζει το έδαφος για μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας με βασικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), αερίου και υδρογόνου3.

Στις 5 Απριλίου 2022, η ΕΕ συμφώνησε σχετικά με την 5η δέσμη κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης, από τον Αύγουστο του 2022, της αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς στην ΕΕ άνθρακα που προέρχεται ή εξάγεται από τη Ρωσία. 

Στις 30 Μαΐου 2022, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την 6η δέσμη κυρώσεων, η οποία περιλαμβάνει απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που καλύπτει το 90 % του συνόλου των  εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την 6η δέσμη κυρώσεων, ο εφοδιασμός με αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία θα καταργηθεί σταδιακά εντός έξι μηνών και 
τα προϊόντα διύλισης έως το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις