Μ. Χαρακόπουλος: Απαιτείται δυναμική στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό του τόπου μας αποτελεί σημαντικό όπλο στην εγχώρια προσπάθεια και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε, ενώ σε αυτή την πορεία δεν θα πρέπει να αποκλείουμε a priori και τον υπόλοιπο ενεργειακό μας πλούτο. Οι συνθήκες επιβάλλουν, εκτός των ευρωπαϊκών πολιτικών, να προχωρήσουμε με γοργά βήματα και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς την εφημερίδα «Ελευθερία» και τον Τηλεοπτικό Σταθμό «TRT» με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις προοπτικές τους σ’ ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί, επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα, η οικονομική ανάπτυξη βασίστηκε στη διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση των πεπερασμένων φυσικών ενεργειακών πόρων. Η παγκοσμιοποίηση κατά τον 21ο αιώνα άνοιξε ακόμα περισσότερο την αγορά ενέργειας, όμως ταυτόχρονα, αύξησε περισσότερο την μονοσήμαντη εξάρτηση από χώρες που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων. Η Ευρώπη, παρότι πρωτοστατεί παγκοσμίως στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν επένδυσε επαρκώς και εγκαίρως στο αστείρευτο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα ο πόλεμος στην Ουκρανία να αναδείξει τη μεγάλη εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτόν τον κυκεώνα αλλαγών και προκλήσεων, είναι πασιφανές ότι η ενεργειακή απεξάρτηση θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής μας πολιτικής. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση, πόρους, χρόνο και μια δυναμική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την εφαρμογή μέτρων που αμβλύνουν το οικονομικό βάρος που προκάλεσε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ενεργειακής μας απεξάρτησης, ενώ παράλληλα πρωτοστατεί στα ευρωπαϊκά όργανα για την λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν ένα γενικότερο πλάνο πολιτικών για την ενεργειακή αυτή μετάβαση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις