Χαρακόπουλος: Θα κάνουμε κάτι για το χύμα λάδι;

«Η ελιά είναι πρωτίστως σύμβολο Ειρήνης και αυτές τις μέρες συνειδητοποιούμε τις συνέπειες του πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μπορεί το μέτωπο να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά οι συνέπειες μας αγγίζουν όλους με την ενεργειακή κρίση και την απειλή της επισιτιστικής ασφάλειας. Η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει το κόστος παραγωγής όσες παρεμβάσεις και αν κάνει η πολιτεία, που λαμβάνει μέτρα. Και χαίρομαι γιατί και η δημοτική αρχή συμβάλει ώστε να μην αυξάνονται τα αρδευτικά τέλη λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Ελιάς, που διοργανώθηκε στους Γόννους από τον Δήμο και τον ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Τα δάνεια της Αγγλίας

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά ιστορικά στοιχεία που συνδέουν την ελιά με τον τόπο σημείωσε ότι «η ελιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοσή μας, τον πρωτογενή μας τομέα. Με κότινο ελιάς στέφονταν από αρχαιοτάτων χρόνων οι νικητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και επειδή πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 να θυμίσω και κάτι για την ιστορία. Για να πάρουμε “τα δάνεια της Αγγλίας”, τα δάνεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, βάλαμε υποθήκη τον μεγαλύτερο ελαιώνα της χώρας, τον ελαιώνα της Άμφισσας. Θαρρώ πως ένας από τους λόγους που στην κρίσιμη καμπή του αγώνα παρενέβησαν οι μεγάλες δυνάμεις υπέρ ημών, με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και προχώρησαν εν τέλει με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας, ήταν και γιατί είχαμε να αποπληρώσουμε μεγάλα δάνεια. Συνεπώς για να αποπληρώσουμε έπρεπε να υπάρξει ελληνικό κράτος!».

 

Μεσογειακή διατροφή και χύμα λάδι

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η ελιά και το λάδι είναι βασικά προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας, της μεσογειακής δίαιτας, η οποία θεωρείται η πιο υγιεινή παγκοσμίως. Χρόνια τώρα ακούμε ότι το λάδι μας πηγαίνει χύμα στην Ιταλία και οι Ιταλοί καρπώνονται την προστιθέμενη αξία με την τυποποίηση. Το συσκευάζουνε και, μάλιστα, πολλές φορές το αγοράζουμε! Δικό μας λάδι, μας το πουλάνε, αφού έχει τυποποιηθεί. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και την τριβή μου με τα αγροτικά και τον πρωτογενή τομέα, θαρρώ ότι οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες είναι πρώτον, το γεγονός ότι έχουμε μικρό, πολυτεμαχισμένο κλήρο, έχουμε μικρούς παραγωγούς και δεύτερον ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για πολλούς δεύτερη ενασχόληση και δεν επενδύουν πολλά σε αυτή. Γι’ αυτό και εκείνο που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα από αυτή τη γιορτή είναι ότι χρειαζόμαστε συνένωση δυνάμεων, Ομάδες Παραγωγών, όπως μνημόνευσε  και ο δήμαρχος νωρίτερα, ισχυρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς που μπορούν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την καθετοποίηση και αξιοποίηση της παραγωγής. Ποιοτική παραγωγή, τυποποίηση, πιστοποίηση, εξωστρέφεια, με αξιοποίηση της δομών της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προβολή στο εξωτερικό».

 

Αποτελεσματική δακοκτονία

Ο κυβερνητικός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί είναι πολύ αποτελεσματικά τα προγράμματα δακοκτονίας που είπατε νωρίτερα αγαπητέ δήμαρχε. Θυμάμαι ότι κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τα προγράμματα καθυστερούσαν, γιατί πολλές περιφέρειες δεν υλοποιούσαν εγκαίρως τους διαγωνισμούς. Πήραμε τότε μία απόφαση και ο διαγωνισμός γίνεται πανελληνίως, προκειμένου να έχουμε και εξοικονόμηση κονδυλίων για τον κρατικό κορβανά και τα προγράμματα να υλοποιούνται πιο γρήγορα.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ τους διοργανωτές. Θα χαρούμε να ακούσουμε επιστήμονες οι οποίοι έχουν εργαστεί στο πεδίο, όχι απλά σε συνθήκες εργαστηρίου και γνωρίζουν την ελιά από πρώτο χέρι. Καλές παραγωγές, υγεία και δύναμη στην καθεμία και τον καθένα σας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις