Η Ελλάδα πρέπει να είναι ανεξάρτητη στην παραγωγή λιπασμάτων

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI - 09.01.2023), κατέθεσε μία σειρά τροπολογιών σχετικά με επικείμενο ψήφισμα που αφορά τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων στις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος και η Ελληνική Λύση εστιάζουν στη σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές λιπασμάτων, μέσα από την εθνική παραγωγή, πράγμα πολύτιμο για τη βιωσιμότητα του πρωτογενή μας τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φράγκος προτείνει την άμεση εξόρυξη φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη (βλ. Ελλάδα, Κύπρος), ώστε η ενέργεια να αξιοποιηθεί στην παραγωγή λιπασμάτων, εντός των
Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, τονίζει το ζήτημα της φορολογίας και του ανταγωνισμού στην παραγωγή λιπασμάτων από χώρες με λιγότερη γραφειοκρατία, και επισημαίνει ότι η συνεργασία με ερευνητικά κέντρα για τη δημιουργία νέων ειδών λιπασμάτων, θα συνέβαλε στην απεξάρτησή μας για την παραγωγή πρώτων υλών τις οποίες χρειαζόμαστε σήμερα. Τέλος, οι ανάγκες μεγιστοποίησης της εσωτερικής παραγωγής ανόργανων λιπασμάτων, όπως και για τη διατήρηση της ποσότητας και της ποιότητας παραγωγής για την επίσπευση μέτρων λίπανσης κρίνονται απαραίτητες.

* Επισυνάπτονται οι σχετικές τροπολογίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις