Μ. Χαρακόπουλος στην Αγιά: Η ενίσχυση de minimis στα μήλα έσωσε τους μηλοπαραγωγούς

«Χαίρομαι γιατί η ανακοίνωση της ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών μέσω του de minimis σκόρπισε χαμόγελα και αντικατέστησε την κατήφεια στα πρόσωπα των αγροτών της Αγιάς. Είναι μια τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κλείνει τα μάτια στις αρνητικές συγκυρίες που πλήττουν την αγροτική παραγωγή και μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή τους αγρότες. Και σίγουρα, τα προβλήματα που δημιουργούν οι ασταθείς εξωγενείς συνθήκες δεν τελειώνουν εδώ. Όμως, η προσπάθεια που έγινε κατά την επίσκεψή μας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ με τους μηλοπαραγωγούς είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και έσπειρε αισιοδοξία στους αγρότες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε παρόντες και χρήσιμοι για το καλό του τόπου και των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι μοχθούν αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες δεν επιτρέπουν την ανταμοιβή των κόπων τους». 

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψή του σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις εμπορίας μήλου στην Αγιά όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις τους άλλα και με μηλοπαραγωγούς, μετά την απόφαση για την στήριξη μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) με 300 ευρώ το στρέμμα, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς

Οι μηλοπαραγωγοί ευχαρίστησαν τον Θεσσαλό πολιτικό για το αμέριστο ενδιαφέρον του άλλα και την άμεση και αιτιολογημένη μεταφορά των αιτημάτων τους για ενίσχυση στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Όπως σημείωσαν, αν δεν αποφασιζόταν ενίσχυση για τα μήλα φέτος λόγω της πληθώρας αρνητικών συνθηκών, που οδήγησαν στην κατάρρευση των τιμών, η οικονομική καταστροφή για τους μηλοπαραγωγούς ήταν προδιαγεγραμμένη. Αυτό θα οδηγούσε σε οικονομικό μαρασμό όλη την επαρχία και η αναστροφή μιας τέτοιας κατάστασης, δεν θα ήταν εφικτή στο άμεσο μέλλον. Η μεγάλη πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών θα άφηνε σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες στους προμηθευτές τους και δεν θα κάλυπτε μεγάλο μέρος των υπόλοιπων οικονομικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από την πλευρά του σημείωσε επίσης ότι «θεωρώ χρέος μου να αγωνίζομαι για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ο φίλος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς επέδειξε από την πρώτη στιγμή ευήκοα ώτα και ανταποκρίθηκε έμπρακτα στα ζητήματα που του μεταφέραμε μαζί με τους εκπροσώπους σας. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ γιατί, δυστυχώς, η εξωγενής ενεργειακή κρίση, όσο υπάρχει, τα ανατροφοδοτεί συνεχώς. Προσπαθούμε για το καλύτερο με τα μέσα που υπάρχουν και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο εκτροχιασμού τα δημοσιονομικά για να μη χαθούν όσα με κόπο και θυσίες πετύχαμε». 

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών «Κίσσαβος» και «Ορεινά» καθώς και της επιχείρησης «Ριζούλης fruits», που δραστηριοποιούνται στην διαλογή, συσκευασία και εμπορία των μήλων της περιοχής της Αγιάς.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις