Ενημέρωση Μάξιμου σε Μαξίμου για deminimis σε αμύγδαλα και επιτραπέζια σταφύλια

«Πραγματικά τα χρήματα που δόθηκαν στον πρωτογενή τομέα αυτήν την τετραετία ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Θα μου πείτε πολλές είναι και οι ζημιές. Εδώ στα Φάρσαλα είχαμε επιπλέον και τον “Ιανό”, είχαμε επίσης παγετούς -και όχι παγετώνες όπως λέει ο κ. Τσίπρας- αλλά η πολιτεία στάθηκε δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, ήταν πολλαπλάσιες  των εισφορών που καταβάλλονται. Όμως, στην πολιτική, πολλές φορές, αστοχίες της τελευταίας στιγμής μπορεί να επισκιάσουν το πολύ σημαντικό έργο που έγινε στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως τα επιλεκτικά de minimis σε αμύγδαλα και επιτραπέζια σταφύλια». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον Γραμματέα Αγροτικού τομέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Κασαρίνη, στην εκδήλωση απολογισμού του κυβερνητικού έργου στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Μπαγινέτα, του πρώην αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Δούκα, του αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστου Γιαννακάκη, του προέδρου του Συνεταιρισμού Ενιπέα κ. Θανάση Καραΐσκου, των τοπικών αρχών καθώς και πλήθους αγροτών και συνδικαλιστών του αγροτικού τομέα.

 

Ατόπημα οι εξαίρεση από τις ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο Θεσσαλός πολιτικός «στην σημερινή τοπική εφημερίδα το πρώτο θέμα είναι “κάλπες με τρακτέρ”. Και γιατί αυτό; Γιατί έγινε γνωστό ότι δόθηκαν επιλεκτικά de minimis στους αμυγδαλοπαραγωγους τριών κοινοτήτων της Μαγνησίας. Λες και το πρόβλημα με τα αμύγδαλα σταμάτησε στα σύνορα της Μαγνησίας με τη Λάρισα και δεν είχαν ζητήματα στο Καλαμάκι, σε χωριά στην Αγιά, στην Ελασσόνα και τα Τέμπη, που καλλιεργούν επίσης αμύγδαλα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Ομοίως, είχαμε ενημέρωση ότι στα επιτραπέζια σταφύλια στην Καβάλα, στις Σέρρες, στην Χαλκιδική και στο Κιλκίς, την εκλογική περιφέρεια του υπουργού, θα υπάρχει στήριξη de minimis για την παραγωγή των εν λόγω σταφυλοπαραγωγών. Για τα σταφύλια στον νομό Λάρισας είχαμε επισκεφθεί το υπουργείο και προς τιμήν του ο υπουργός κατανόησε το πρόβλημα, προχώρησε σε γενναία ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια, όμως, μας είπε ότι δεν θα υπάρχει ενίσχυση στα επιτραπέζια.

Αιφνιδιαζόμαστε, όμως, όταν βλέπουμε ότι σε τέσσερις νομούς της χώρας υπάρχει ενίσχυση για τα επιτραπέζια σταφύλια. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το παράπονο στους αγρότες μας ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και νομίζω ότι είναι άδικο να επισκιαστεί ένα τόσο σημαντικό έργο που έγινε στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία 4 χρόνια». 

 

Επικοινωνία με Μαξίμου

Ο κυβερνητικός βουλευτής έκανε γνωστό ότι για το ζήτημα ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, καθιστώντας το κοινωνό του προβλήματος και ζητώντας να υπάρξει διόρθωση. Όπως είπε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ήταν πάντοτε η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης. Η ΝΔ ήταν πάντοτε το κατεξοχήν λαϊκό κόμμα με αναφορές στους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης και οφείλει να τους στηρίξει όπως το κάνει έμπρακτα»

 

 

 

Αρδευτικά έργα - Φράγμα Σκοπιάς

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα αρδευτικά έργα, καθώς «το αρδευτικό κόστος είναι άμεσα συνυφασμένο με το κόστος παραγωγής και το ενεργειακό κόστος. Για τα Φάρσαλα, το κομβικό  έργο που το ακούγαμε δεκαετίες είναι το Φράγμα στον Ενιπέα, εδώ, στη Σκοπιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την 1η Φεβρουαρίου το 2021 είχαμε μία ουσιαστική κουβέντα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και του είπα, ότι, ακόμα και αν αύριο ο Αχελώος έρθει στη Θεσσαλία δεν θα φτάσει για να ποτιστεί ο κάμπος των Φαρσάλων. Η συζήτησή μας ήταν με νωπές τις ζημιές από τον “Ιανό” που μας στοίχησαν δεκάδες εκατομμύρια και του εξήγησα ότι εάν υπήρχε το φράγμα δεν θα είχαμε τόσες ζημιές. Ένα τέτοιο έργο θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την επαρχία Φαρσάλων, θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης σε οικισμούς και στην πόλη και βεβαίως θα αρδεύσει τον κάμπο των Φαρσάλων. Νομίζω ότι θα πρέπει να προτάξουμε τη σημασία αυτού έργου αυτό το μήνα που έχουμε μπροστά μας, όλοι οι συνάδελφοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο, γιατί είναι ένα έργο που μελετήθηκε παλιότερα, το συζητούμε για δεκαετίες αλλά για πρώτη φορά, όχι μόνο δρομολογήθηκε, αλλά με εντολή του πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, το έργο προχωρά άμεσα με διαδικασίες ΣΔΙΤ. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε δημοπρασία, έχουν κατατεθεί οι φάκελοι και αξιολογούνται. Ένα έργο που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια και προβλέπονται 4 χρόνια για την κατασκευή του κι άλλα 26 χρόνια για τη συντήρησή του, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα».

 

Πρόοδος ή πισωγύρισμα το διακύβευμα των εκλογών

Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είμαι αισιόδοξος παρά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, που επισκίασε την πολιτική συζήτηση, και δικαίως, διότι σε μεγάλο βαθμό δείχνει τις παθογένειες του κράτους, παθογένειες που πρέπει να θεραπεύσουμε, να κινηθούμε πιο γρήγορα για να τις αντιμετωπίσουμε. Αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας όλοι συνειδητοποιούν το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω στην μιζέρια, θα κατρακυλήσει σε καταστάσεις που λίγο έλειψαν να μας οδηγήσουν στην απώλεια του μεγαλύτερου επιτεύγματος σε καιρό ειρήνης, που ήταν η ένταξη μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ΕΕ. Άρα, είναι πολύ σημαντικό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση να έχουμε πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα προδικάσει την αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις