Καταβολή De miminis στους εξαιρουμένους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων ζητά ο Γ. Καρασμανης

Να διορθωθούν οι αδικίες και να πληρωθούν όσοι εξαιρέθηκαν από την καταβολή ενισχύσεων De minimis σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα ζητάει ο Βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Υπουργέ,

Την προηγούμενη εβδομάδα, στους παραγωγούς επιτραπέζιων και μεταποιημένων ροδάκινων, βερίκοκων και νεκταρινιών καταβλήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis). Η πληρωμή τους εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησής μας να στηρίξει αυτούς τους καλλιεργητές μας τόσο λόγω της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, όσο και λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση συγκεκριμένων ποικιλιών των βιομηχανικών και των επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων εσοδείας 2022

Μετά την πληρωμή όμως διαπιστώθηκαν ορισμένα προβλήματα εξ αιτίας των οποίων κάποιοι εκ των παραγωγών είτε αποκλείστηκαν αδίκως, είτε πληρώθηκαν με μειωμένες ενισχύσεις.

Ειδικότερα:

- Δεν πληρώνονται ΑΦΜ θανόντων. Όμως από τα παράπονα και τις αντιδράσεις που δεχόμαστε διαπιστώνουμε ότι τα αγροτεμάχια των εκλιπόντων δεν έμειναν χωρίς φροντίδα, αντιθέτως, οι κληρονόμοι τους προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες εργασίες. Πρόκειται για αδικία που πρέπει να αρθεί με το να συμπεριληφθεί στις σχετικές ΚΥΑ πρόβλεψη για την πληρωμή τους.

- Οι σχετικές ΚΥΑ προβλέπουν ότι προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν επικαιροποιημένο το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του 2022, μέχρι 17-01-2023. Επειδή πολλοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν να το επικαιροποιήσουν θα πρέπει να τους δοθεί η ανοχή μιας παράτασης μέχρι 10 Μαΐου ώστε να το επικαιροποιήσουν και στη συνέχεια να πληρωθούν και αυτοί.

- Δυστυχώς δεν προβλέφθηκε στις σχετικές ΚΥΑ των ροδακίνων, βερικόκων και νεκταρινιών το ακατάσχετο αυτών των ενισχύσεων de minimis, με αποτέλεσμα να συμψηφίζονται τα ποσά με οφειλές  των παραγωγών προς τρίτους ή προς το δημόσιο. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα  να θεσπιστεί και για αυτές τις ενισχύσεις, ώστε να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης,όπως αυτό έχει ήδη γίνει τόσο σε κορονοενισχύσεις, όσο και σε κρατικές ενισχύσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  

Εκτιμώ ότι πρέπει να δούμε με κατανόηση αυτά τα προβλήματα και να δοθούν άμεσα λύσεις, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δυσχερής και, μάλιστα, για τους περισσότερους εξ αυτών υφίσταται και θέμα επιβίωσης των οικογένειών τους.

Φιλικά

 

Γιώργος Καρασμάνης». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις