Μ. Χαρακόπουλος σε πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους: Καμπανάκι κινδύνου η δυσοσμία των νεκρών ζώων

«Η ορθή διαχείριση των χιλιάδων νεκρών ζώων είναι καθοριστική για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.  Η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα που αποσυντίθενται είναι καμπανάκι κινδύνου! Οι εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται -με την συμμετοχή πλέον και του στρατού- για την αποκομιδή και την αποτέφρωση των νεκρών ζώων πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς, και αν είναι εφικτό τώρα που κατεβαίνουν τα νερά, με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Επίσης, πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν είναι να υπάρξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις ή προκαταβολές αυτών, για να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων που τους απέμειναν». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις του σε κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν σφόδρα από τις καταστροφικές πλημμύρες την προηγούμενη εβδομάδα. 

 

Εικόνα απελπισίας

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που επισκέφθηκε το ποιμνιοστάσιο του κτηνοτρόφου Άρη Δημητρίου στον Πλατύκαμπο και τις βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Απόστολου Μωραΐτη και του Κώστα Λέτσιου στον Κραννώνα, υπογράμμισε ότι «η εικόνα που αντικρίζει κανείς μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου όγκου των υδάτων είναι απελπιστική. Υπόστεγα και πάγιος εξοπλισμός, όπως μηχανήματα, παγολεκάνες, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και εργαλεία έχουν διαλυθεί και παρασυρθεί ακόμη και εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αρχική τους θέση. Δέματα σανών και ζωοτροφές έχουν καταστραφεί, ενώ και πολλά από τα ζώα έχουν χαθεί, παρασυρόμενα από τα ορμητικά νερά της πλημμύρας. Και ο κτηνοτρόφος πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες, να διορθώσει ζημιές στις υποδομές που έφτιαχνε για χρόνια και ταυτόχρονα να διατηρήσει υγειές το εναπομείναν ζωικό κεφάλαιο». 

 

Αποκομιδή νεκρών και αποζημιώσεις

«Αναμφίβολα, η τάχιστη αποκομιδή των νεκρών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Η “καύση”, που πιλοτικά εφαρμόστηκε στην Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρά γρηγορότερα με το άνοιγμα μιας μονάδας μεγάλης δυναμικότητας στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλίας. Χρειάζεται, όμως, εγρήγορση μέχρι την συνολική αποκομιδή των νεκρών ζώων. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπό την επίβλεψη του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Κελέτση είναι η μέγιστη δυνατή. Επίσης, επείγον είναι και το θέμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους. Χρειάζονται άμεσα οικονομική “ανάσα” για να επιβιώσουν, να συνέλθουν και να μην χάσουν από επακόλουθες συνέπειες τα υπόλοιπα ζώα τους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις και τα ζώα που έχουν χαθεί-παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις