Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Κατ’ εξαίρεση πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων σε Τέμπη και Αγιά λόγω Daniel

Την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς, λόγω της πρόωρης ωρίμανσης του καρπού που προκάλεσαν στο δέλτα του Πηνειού οι μεγάλες καταστροφές της πλημμύρας «Daniel», αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή, ζητά ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με παρέμβασή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε Αναφορά με την οποία συνηγορεί στο σχετικό αίτημα που διατύπωσαν οι δήμαρχοι Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περαταριά Ραψάνης στην θέση Φτέρη, τις τοποθεσίες Κάνα, Γεροκώστα, Μπαριάμακα, Κουτσέκια, Καμάρα του Πυργετού και στον οικισμό Κουλούρας Κρανέας του Δήμου Τεμπών, καθώς και στις κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιοπύργου του Δήμου Αγιάς.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Αναφορά του επισυνάπτει επιστολή του Δημάρχου Τεμπών, στην οποία, μεταξύ άλλων, ενημερώνει ότι στον Δήμο του «καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα ακτινίδια σε κτήματα που είναι διαμορφωμένα σε σύστημα υποστήριξης με κρεβατίνα και καλυμμένα με νερό από 1,5 μέτρο και πάνω, ενώ αρκετά είναι και πλήρως καλυμμένα. Ο καρπός του ακτινιδίου συγκομίζεται μετά τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους με την προϋπόθεση να έχει φτάσει στον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2 βαθμούς Brix) ώστε να μπορέσει να διακινηθεί/αποθηκευτεί και να καταναλωθεί σε καλή κατάσταση». Όπως επισημαίνει «οι ειδικές ασφυκτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει τα δέντρα του ακτινιδίου σίγουρα θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης πάνω στα δέντρα, ενώ ο καρπός δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί ή ακόμα και να αποβληθεί από το ίδιο το δέντρο».

Επίσης, επισυνάπτεται επιστολή και του Δημάρχου Αγιάς, όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «το νερό από τη καταστροφική πλημμύρα ‘‘Daniel’’ είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρο το δέλτα του Πηνειού με το σύνολο σχεδόν των καλλιεργουμένων ακτινιδίων να είναι καλυμμένα από το νερό που ξεπερνούσε σε ορισμένα σημεία τα δύο μέτρα».

Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός με την Αναφορά του ζητά την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος των Δήμων Τεμπών και Αγιάς και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις