Π. Κόκκαλης: «Με τον Νέο Κανονισμό Μετράμε την Πρόοδο του Αγροδιατροφικού Τομέα προς τους Κλιματικούς στόχους»

Τον νέο κανονισμό για τη δημιουργία «δικτύου δεδομένων με στόχο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία και με εισηγητή για την ομάδα της Αριστεράς, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη. 

Πρόκειται για μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» με τη συλλογή και χρήση δεδομένων που θα συμβάλλουν στη «μετάβαση σε διατροφικά συστήματα φιλικά προς το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνία».

«Σήμερα (χθες) ψηφίσαμε υπέρ ενός νέου κανονισμού, για τον οποίο είχα την τιμή να είμαι εισηγητής για την ομάδα της Αριστεράς, που θα εξασφαλίσει τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για περιβαλλοντικές και κοινωνικές μεταβλητές, επιπλέον των οικονομικών, σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, ώστε να είμαστε στη θέση να μετράμε την πρόοδο του αγροδιατροφικού τομέα προς τους πράσινους και κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.

Ο νέος κανονισμός αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, γνωστό ως ΔΙΓΕΛΠ στους Έλληνες αγρότες, σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και θα συμβάλει στη προσπάθεια που γίνεται και την οποία συστηματικά στηρίζω, για τη χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και επιδόσεις, πρόσθεσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο του κανονισμού, σημείωσε ότι «εξασφαλίσαμε την εθελοντική συμμετοχή των γεωργών, την παροχή κινήτρων - οικονομικών και άλλων - τη διαφάνεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι να συλλέγονται αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας δεδομένα, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι γεωργοί και άλλοι φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα».

Στο νέο Παράρτημα, καθορίζονται οι κατηγορίες οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που πρέπει να συλλέγονται. Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των εκμεταλλεύσεων, ενώ υπάρχει ανάγκη να αξιολογείται η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των γυναικών ως γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία και των νέων γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία.

Η συμμετοχή των γεωργών στο νέο Δίκτυο θα είναι εθελοντική και κάθε κράτος μέλος ορίζει ένα φορέα υλοποίησης του Δικτύου Βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις