Εντός Νοεμβρίου προκαταβολές ΕΛΓΑ στους πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους

«Οι πληγέντες Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των προκαταβολών, αλλά και να επισπευστούν, κατά το δυνατόν, οι εκτιμήσεις. Ο χειμώνας έρχεται και η ανησυχία των αγροτών για την έγκαιρη σπορά των σιτηρών είναι έκδηλη στον κάμπο. Η τοπική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, δεν πρέπει να μείνει στάσιμη, αλλά να ξεκινήσει ένας νέος παραγωγικός κύκλος». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τις αποζημιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συμμετείχε και στην τηλεδιάσκεψη της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού με τον προϊστάμενο κ. Σπύρο Σπυρόπουλο και στελέχη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, κατά την οποία συζητήθηκαν οι πρακτικές δυσκολίες που επηρεάζουν την εκτιμητική διαδικασία, και όπου έθεσε τα επιτακτικά αιτήματα των αγροτών για γρηγορότερες εκτιμήσεις προκειμένου να μπορέσουν έγκαιρα να σπείρουν τα σιτηρά.

 

Ποιο το ύψος αποζημιώσεων;

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επέμεινε στη σημασία της έγκαιρης καταβολής των προκαταβολών για την αποφυγή περαιτέρω οικονομικών δυσκολιών στην τοπική κοινωνία. Επιπροσθέτως, κατόπιν των επισημάνσεων πολλών αγροτών που επικοινώνησαν μαζί του, μετέφερε την αναγκαιότητα να διερευνηθούν τρόποι για την επίσπευση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για τις καλλιεργητικές εργασίες και τη σπορά των σιτηρών στενεύουν. Τέλος, αναφέρθηκε σε θέματα που θέτουν εναγωνίως αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως το τελικό ύψος των αποζημιώσεων, η έγκαιρη αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής, αλλά και η δίκαιη αποζημίωση όσων λόγω ηλικίας οδεύουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και δεν προτίθενται να επανασυστήσουν τα κοπάδια τους. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ άκουσε με προσοχή τον κυβερνητικό βουλευτή και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο οι προκαταβολές για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου όσο και για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου. Όπως ειπώθηκε, ο ΕΛΓΑ -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της νομοθεσίας- θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην πράξη λόγω της πρωτοφανούς έκτασης των ζημιών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις