Χαρακόπουλος: Θορυβημένοι οι πλημμυροπαθείς των παρακάρλιων από λάθη σε αποζημιώσεις και διαρροές πορίσματος των Ολλανδών

«Οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα είναι ανάστατοι με τα λάθη στην προκαταβολή των αποζημιώσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν, τα ποσά που τους πιστώθηκαν δεν συμβαδίζουν με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Και, βεβαίως, αναμένουν το τελικό ποσό των αποζημιώσεων να ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν. Ευελπιστούμε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών από τα παρακάρλια χωριά, την ερχόμενη Τρίτη, με τον κ. Αυγενάκη να εισακουστεί η φωνή των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση και να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις, όπως άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης τις πρώτες μέρες της πλημμύρας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Καλαμάκι του δήμου Κιλελέρ κατόπιν πρόσκλησης των αγροτών της περιοχής για να συζητηθούν, με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, τα ζητήματα της αποστράγγισης των υδάτων και της προκαταβολής των αποζημιώσεων, παρουσία του νέου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δημήτρη Σοφολόγη και της Προέδρου του χωριού κ. Αλεξάνδρας Καράτζιου.

 

Διάνοιξη σήραγγας

Οι αγρότες των παρακάρλιων, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θορυβημένοι μετά τις δηλώσεις, όπως είπαν, εκπροσώπου της ολλανδικής εταιρείας που εκπονεί σχέδιο για τον θεσσαλικό κάμπο, ότι η σχέση κόστους-οφέλους δεν προκρίνει τη διάνοιξη σήραγγας για την αποστράγγιση των πλημμυρικών υδάτων προς το Αιγαίο. Όπως διευκρίνισαν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο μη απομάκρυνσης του νερού τούς βρίσκουν εντελώς αντίθετους (casus belli), και επέμεναν ότι η πολιτεία θα πρέπει να βρει τον τρόπο άμεσα για να φύγουν τα νερά και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν το συντομότερο δυνατό. Επιπροσθέτως, καυτηρίασαν περιπτώσεις λαθών στις προκαταβολές των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή και ζήτησαν να γίνουν γρήγορα διορθωτικές κινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Στόχος να συνεχιστεί η  ζωή στα παρακάρλια

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενους στους παριστάμενους αγρότες σχετικά με την αποστράγγιση των υδάτων ανέφερε ότι «θεωρώ λάθος πριν ενημερωθούν επισήμως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες τοπικές αρχές της Θεσσαλίας, να διαρρέουν σε ΜΜΕ πορίσματα, που δεν ξέρουμε αν είναι τα τελικά, και ακολούθως να διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από επιστήμονες που πλαισιώνουν τη νέα περιφερειακή αρχή. Καλό είναι να περιμένουμε η επιστημονική κοινότητα να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα. Βεβαίως, να λάβουμε υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους, πριν την τελική απόφαση. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα συνεχίσει να υπάρχει ζωή στον τόπο. Διότι, αν αρχίσουν να φεύγουν οι νέοι, να εγκαταλείπουν την γεωργία και κτηνοτροφία, απογοητευμένοι από τους ρυθμούς ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας, τι θα μείνει την επόμενη μέρα; Από τα αντανακλαστικά του κράτους θα εξαρτηθεί και η παραμονή ή όχι νέων στον  πρωτογενή τομέα στις πλημμυροπαθείς περιοχές».

 

Επιτροπή αγροτών στη Βουλή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του πρότεινε στον συντονιστή της σύσκεψης, αγρότη από το Καλαμάκι, κ. Άρη Τανό, τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής επιτροπής αγροτών από τα πλημμυροπαθή χωριά, ώστε άμεσα να υπάρξουν συναντήσεις, παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών, με τις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις και του υπουργείου Υποδομών για την αποστράγγιση των πλημμυρικών υδάτων -πρόταση που υιοθετήθηκε από όλους. Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε λέγοντας «κατανοώ την αγανάκτηση όσων είδαν ψαλιδισμένες αποζημιώσεις και την αγωνία για την επόμενη μέρα. Σας ζητώ, όμως, λίγη υπομονή για να δούμε α) τι θα πει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή και β) να παρουσιαστεί επίσημα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ώστε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαι δίπλα σας μέχρι να αντιμετωπισθεί και η τελευταία εκκρεμότητα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις