Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λάρισας: “Ζητάμε μέτρα για την προστασία της φέτας και του κλάδου μας”

«Οι έλεγχοι στο πρόβειο γάλα και στη φέτα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας της είναι αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την προστασία ολόκληρου του κτηνοτροφικού κλάδου, αλλά και στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Η φέτα ως ΠΟΠ είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών κι αυτή που κρατάει την εναπομείνασα αιγοπροβατοτροφία στη χώρα. Οφείλει η πολιτεία -μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα για διακίνηση στο εξωτερικό λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα ως φέτα- να ενισχύσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς και να πατάξει κάθε κύκλωμα νόθευσής της. Γι’ αυτό και είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίες οι μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων, η έλλειψη των οποίων δυσχεραίνει το έργο των κτηνοτρόφων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση κτηνοτρόφων της Λάρισας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Κελέτση, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κυβερνητικού κλιμακίου στην Καρδίτσα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

 

Έλλειψη κτηνιάτρων

Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι -που πλέον προχωρούν και στη σύσταση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων- σε συνέχεια των προβληματισμών που έθεσαν και στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο (02.01.24) επανέλαβαν ότι το ζέον θέμα που τους απασχολεί είναι η πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος, η οποία σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής θέτει σε επισφάλεια το μέλλον τους, αλλά και ολόκληρου του κλάδου. Απαίτησαν την αυστηροποίηση των ελέγχων για παράνομες εισαγωγές γάλακτος και την προστασία του ονόματος ΠΟΠ της φέτας, ενώ καυτηρίασαν την σοβαρή έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού στη Θεσσαλία και ζήτησαν την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα απέναντι στον κλάδο τους.

 

“Φτωχοί συγγενείς” του ΕΛΓΑ

Ο κυβερνητικός βουλευτής συνηγόρησε στην αναγκαιότητα για αλλαγές στον ΕΛΓΑ με την προσθήκη ασφαλιστικών καλύψεων για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αποτελούν τους “φτωχούς συγγενείς” του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι εισφορές τους είναι πολλαπλάσιες των αποζημιώσεων που ως κλάδος λαμβάνουν».

Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς των κτηνοτρόφων ήταν οι κ.κ. Γιώργος Παπαστογιαννούδης, Απόστολος Ζήσης, Γιάννης Βλησσαρούλης, Θεόδωρος Παπαστογιανούδης, Βασίλης Διαμάντης και Απόστολος Ζήσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις