Η φέτα υποχωρεί, η Επιτροπή καλείται να δράσει

Η φέτα, το ελληνικό τυρί με τη διεθνή φήμη, χάνει έδαφος τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμμανουήλ Φράγκου, ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, η φέτα κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο της πενταετίας 2017-2022 στην ελληνική αγορά, φτάνοντας το 52% τον Οκτώβριο του 2022. Αντιθέτως, το λευκό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα, κερδίζει έδαφος, φτάνοντας το 20% της αγοράς το 2022.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Η δυναμική της φέτας υποχωρεί, παράλληλα με την ενίσχυση των λεγόμενων «λευκών τυριών» από αγελαδινό γάλα.

Ακόμα και εντός της ελληνικής αγοράς, η φέτα κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο της πενταετίας 2017-2022 προσεγγίζοντας το 52% τον Οκτώβριο του 2022.

Αντιστοίχως, το 2018 και το 2019 ήταν 58%. Αντιθέτως, το λευκό τυρί κερδίζει έδαφος έναντι της φέτας, ευρισκόμενο το 2018 και το 2021 στο 15%, ενώ το 2022 προσέγγισε το 20%.

Οι πωλήσεις φέτας αυξήθηκαν σε τζίρο το 2022 κατά περίπου 10% και του λευκού τυριού κατά περίπου 34%.

Η αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος (λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών) συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης. Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποχώρηση της φέτας.

Διεθνώς, η ύπαρξη αναφορών σε τυρί «τύπου φέτας», αλλά και η ψευδής αναφορά σε φέτα στην περίπτωση λευκών τυριών αποτελεί ένα αθέμιτο πλήγμα στην ελληνική φέτα.

Δυστυχώς, περιπτώσεις ψεύτικης φέτας έχουν προέλθει από πλήθος χωρών, όπως Τουρκία, ΗΠΑ, Τσεχία, Δανία, Χιλή, Ισλανδία, κ.ά.

Με χαρακτηριστικό ανθελληνικό μίσος, τουρκικές εταιρίες, όπως η αεροπορική Pegasus διαθέτουν λευκό τυρί (“beyaz peynir”), το οποίο επιλέγουν να αποκαλούν “feta” στην αγγλική μετάφραση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • 1.Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μέσο άμεσης επιβολής αποτελεσματικών οικονομικών αντίμετρων σε κράτη και μικρές/μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ονομάζουν «φέτα» προϊόντα που δεν ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;
  • 2.Πώς αλλιώς σκοπεύει να στηρίξει την προώθηση της αυθεντικής φέτας υπό τις δεδομένες συνθήκες;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις