Κόκκαλης: Αποσπασματική, περιορισμένης διάρκειας και αόριστη η εξαγγελία της κυβέρνησης για το αγροτικό πετρέλαιο

Ως αποσπασματική, περιορισμένης διάρκειας και αόριστη χαρακτηρίζει την  εξαγγελία της κυβέρνησης για το αγροτικό πετρέλαιο, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Το μέτρο είναι αποσπασματικό, περιορισμένης διάρκειας, αόριστο και δεν διευκρινίζεται αν η απαλλαγή από τον ΕΦΚ αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου ή μέρος αυτής.

Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι η θέσπιση της μονιμότητας του μέτρου, δηλαδή αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι έκτακτη επιστροφή του ΕΦΚ, για συγκεκριμένη καλλιεργητική περίοδο, που τη θεωρούν «ψίχουλα» συγκριτικά με τα συνολικά αυξημένα κόστη που καλούνται να διαχειριστούν.

Επίσης, πάγιο αίτημα των αγροτών είναι ο δικαιούχος αγρότης με βάση το Μητρώο Αγροτών και τη δήλωση ΟΣΔΕ να μπορεί να γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο ίδιος κάθε έτος και να την αγοράζει όποτε χρειάζεται. Μόνο τότε το μέτρο θα είναι δίκαιο και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης. Με την προτεινόμενη διάταξη, και κυρίως με το γεγονός ότι το ποσοστό της επιστροφής φόρου και τα κριτήρια προσδιορισμού της ποσότητας πετρελαίου αφήνονται στην έκδοση  ΚΥΑ, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μέτρο - εξαγγελία αόριστη και γενική.

Για άλλη μία φορά καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου μέσω της κάρτας αγρότη ως μόνιμο μέτρο (AGRIDIESELCARD).

Καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και διεκδικούν με δυναμικές κινητοποιήσεις την προστασία του πρωτογενούς τομέα και αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις