Χαρακόπουλος: Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν “δυο μέτρα και σταθμά” στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω Daniel

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δέχθηκε πολυμελή αντιπροσωπεία Αγιωτών αγροτών, έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και τη Μαγνησία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο. 

Για τους ανωτέρω λόγους, οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουν λόγο για “δυο μέτρα και δυο σταθμά” σε ότι αφορά την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία, σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας και ζητούν να αποζημιωθούν για τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας, κάνοντας λόγο για “δυο μέτρα και σταθμά” στην αντιμετώπιση των αγροτών της Θεσσαλίας;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις