Παρέμβαση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες

Την παρέμβαση της χώρας μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες οι οποίες πλήττουν ευθέως και σφόδρα το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης που κατέθεσε με θέμα «ο αθέμιτος ανταγωνισμός εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες απειλεί την επιβίωση των Ελλήνων αγροτών».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κόκκαλη απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε στην πρωτολογία του: «Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρωτογενής τομέας σήμερα στη χώρα μας περνά πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν θέματα με τις επιδοτήσεις, με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέματα κλιματικής αλλαγής, μισές αποζημιώσεις, άδικες αποζημιώσεις. Έρχεται, όμως, σε όλα αυτά να προστεθεί και ένα πρόβλημα που ίσως είναι το πιο μείζον. Ξέρετε ότι σας ασκούμε σφοδρότατη κριτική, αλλά θέλω να είμαι δίκαιος.

Εισαγωγές από τρίτες χώρες: Τι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση; Ενδεικτικό είναι ότι το 2024 στη χώρα μας, που θεωρείται βασική παραγωγός φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 36,96% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 του προηγούμενου έτους και ήταν αυξημένες σε ποσοστό 27,13%. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έρχονται κατόπιν συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες.

Το ζητούμενο, όμως, είναι το εξής: Έρχονται σίγουρα χωρίς τους απαραίτητους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους -αυτό είναι κοινό μυστικό- και το κόστος γι’ αυτά τα προϊόντα είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι για τα προϊόντα τα οποία παράγουν οι αγρότες μας εδώ στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά είναι σαν η Ευρώπη να τρώει τις σάρκες της, όταν ταυτόχρονα απαιτεί εν όψει της ευρωπαϊκής «πράσινης» συμφωνίας –και καλά κάνει- αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και ταυτόχρονα επιτρέπει από την Αίγυπτο πορτοκάλια, από την Τουρκία αμύγδαλα, καρύδια και πολλά άλλα προϊόντα.

Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα προϊόντα αγοράζονται μισοτιμής, βαφτίζονται κιόλας ελληνικά –το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων- με συνέπεια αυτό το πρόβλημα πλέον να απειλεί να καθίσταται ως το πιο σημαντικό.

Ερωτάται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε αφ’ ενός –διότι εδώ το θέμα θέλει πολιτική διαχείριση σε επίπεδο τουλάχιστον Συμβουλίου Υπουργών- ώστε να γνωστοποιηθεί αυτό το θέμα; Δεύτερον, τι προτίθεστε να κάνετε όσον αφορά τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στη χώρα μας, αν όλα αυτά τα προϊόντα έρχονται με πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικών ελέγχων;

Στο τέλος της ημέρας, κύριε Υπουργέ, ζημιωθείς είναι ο παραγωγός, δηλαδή ο παραγωγός ακτινιδίων, ο παραγωγός πορτοκαλιών, ο παραγωγός ξηρών καρπών.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε μεταξύ άλλων πως «την εισαγωγή των προϊόντων δεν μπορούσαμε να την εμποδίσουμε. Το γνωρίζετε και το γνωρίζουν όλοι. Αυτό που μπορούμε και αυτό που θέλουμε είναι να εμποδίσουμε και να περιορίσουμε τις αθέμιτες πρακτικές. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι αυξήθηκαν έως και 53%, ενώ τα εσπεριδοειδή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των έκτακτων ελέγχων. Και όταν μιλάμε για ελέγχους, να εξηγήσουμε. Το Υπουργείο μας εποπτεύει και συντονίζει τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών που διεξάγουν ελέγχους σε νωπά οπωροκηπευτικά, μπανάνες και πατάτες, σε όλα τα στάδια της εμπορίας σχετικά με τη συμμόρφωση με τα εμπορικά πρότυπα, στα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής και στη συσκευασία-τυποποίηση σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια και στο στάδιο της εισαγωγής και σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, στους ελέγχους κατά την εισαγωγή πραγματοποιούνται έλεγχος εγγράφων κατά 100% των φορτίων, έλεγχος ταυτότητας και φυσικός έλεγχος δειγματοληπτικά.

Στην περίπτωση που τα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, επιβάλλονται κυρώσεις που ποικίλλουν από τις υποχρεωτικές διορθωτικές κινήσεις ως την απαγόρευση εισαγωγής ή την καταστροφή του προϊόντος».

 

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»

Στην ανάγκη να υπάρξει επίσημη παρέμβαση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εστίασε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία του Γραφείου Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, το οποίο όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα έχει μόλις εννέα καταγγελίες! «Φανταστείτε, συνέχισε, εννέα καταγγελίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές! Είναι σίγουρα εννέα οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που συμβαίνουν στην αγορά σήμερα; Όχι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτό δείχνει ότι δεν προχώρησε. Στο τέλος της ημέρας ποιος είναι ζημιωθείς; Πάλι ο παραγωγός, είτε παράγει πορτοκάλια, είτε παράγει αμύγδαλα στη Θεσσαλία, είτε ξηρούς καρπούς, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Και λέω ο παραγωγός «Πώς θα βγω πέρα, πώς θα αντεπεξέλθω, όταν έρχονται προϊόντα από το εξωτερικό, από τρίτες χώρες;».

 Γι’ αυτό και απαιτείται παρέμβαση, κύριε Υπουργέ, τουλάχιστον στο Συμβούλιο Υπουργών, διότι αυτό το θέμα απασχολεί και άλλες χώρες. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τρώει τις σάρκες της και να απαιτεί από τις χώρες συγκεκριμένες προδιαγραφές στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «πράσινης» συμφωνίας για την παραγωγή των προϊόντων και ταυτόχρονα να εισάγονται από τρίτες χώρες προϊόντα στη μισή –και πολύ πιο κάτω- τιμή. Πλήττονται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις