Αθ.Τσαυτάρης:«Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις»


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τη συζήτηση και τη ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου οριστικοποιείται πλέον και επισημοποιείται μια συμφωνία, θα έλεγα, η τελική συμφωνία, που σφραγίζει το τέλος μιας περιόδου και τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τη χώρα μας, μια περίοδο με αναπτυξιακό προσανατολισμό και, θα έλεγα, αυτοδύναμο χαρακτήρα σε αυτόν τον αναπτυξιακό μας προσανατολισμό.

Η δοκιμασία της χώρας μας και οι θυσίες όλων μας θωρακίζουν, θα έλεγα, από τώρα και ύστερα την εθνική μας ανασυγκρότηση, μια και πατάει σε ίδιες δυνάμεις. Τρία στοιχεία χαρακτηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο ή όποιον θέλει να κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση και τονίστηκαν ήδη από πολλούς προλαλήσαντες από αυτό το Βήμα.

Το πλεόνασμα που έχει πετύχει η Κυβέρνηση με σκληρή και ομαδική δουλειά επισημοποιείται πλέον, γεγονός καθόλου αδιάφορο για την προοπτική της χώρας και των πολιτών της, των οποίων άλλωστε είναι επίτευγμα.

Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για την ελληνική κοινωνία γιατί από το σημείο αυτό ξεκινούν όλα τα άλλα, αρχής γενομένης από την ίδια την κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, γιατί τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη μερική και σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, την αναπλήρωση των θυσιών στις οποίες αναγκαστήκαμε και κυρίως αναγκάστηκαν οι πιο αδύναμοι, οι πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή, που πετύχαμε σε τέσσερα μόλις χρόνια, είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα για την αφοσίωσή μας στο στόχο για τη μεγάλη πρόκληση να πατήσει ο τόπος στα πόδια του ξανά, για να βαδίσει στον αναπτυξιακό του δρόμο με το κεφάλι ψηλά πλέον.

Δεύτερον, επιλύεται το γεγονός ότι οριστικοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που επίσης είναι σημαντική και τονίστηκε από πολλούς.

Και το τρίτο μέρος αφορά μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που σίγουρα απαιτούνται και η Ελλάδα επιμένει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.

Πολλές από τις στρεβλώσεις που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, με προσεγμένα βήματα,  τις αφήνουμε πλέον πίσω μας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μέσα σε αυτό το μεγάλο σύνολο των θετικών μέτρων, των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται υπήρξε ένα θέμα που κυριάρχησε στη δημοσιότητα το διάστημα αυτό, όπως και το διήμερο της συζήτησης στη Βουλής, αυτό του γάλακτος.

Θα έλεγα ότι η έκταση που δόθηκε αδίκησε τα σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου που προανέφερα και επισημάνθηκαν και από πιο αρμόδιους συναδέλφους. Όμως, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, ουδέν κακόν αμιγές καλού, γιατί έστω και με αυτόν τον τρόπο συζητήσαμε ξανά για τη γεωργία και ειδικά για την κτηνοτροφία και πιο ειδικά για την ενσταβλισμένη αγελαδοτροφία και το γάλα. Ακούστηκαν πολλά, άλλα σωστά, άλλα υπερβολικά και άλλα ανακριβή. Χαίρομαι, όμως, γιατί έστω και με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο τέλος, με το διαρκή διάλογο, την επιστημονική τεκμηρίωση καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια καλή ρύθμιση γι’ αυτό το τόσο σημαντικό τρόφιμο.

Το αποτέλεσμα της νομοθετικής διάταξης είναι η «χρυσή» τομή. Στηρίζει τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα μας, συμπεριλαμβανομένου και του γάλακτος, αναδεικνύει τις τοπικές συλλογικές προσπάθειες και το αποτέλεσμά τους, προστατεύει τον παραγωγό και την προοπτική του, στηρίζει την ελληνική βιομηχανία γάλακτος, κρατά την αγορά ανοικτή σε όλους, προστατεύει τον καταναλωτή και του δίνει όλες τις δυνατότητες επιλογής ως προς την τιμή, ως προς την υγιεινή, ως προς την ποιότητα του γάλακτος, αλλά και τέλος ως προς τη γνώση, γιατί διότι διακρίνει το ελληνικό προϊόν από το αλλοδαπό και δείχνει την προέλευσή του.

Χαίρομαι που και η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης επέδειξαν την ίδια νηφαλιότητα, σύνεση και ευθύνη και ζητώ απ’ όλους να την υποστηρίξετε, γιατί με αυτήν τη διάταξη που σας μοιράστηκε προσδιορίζεται για πρώτη φορά με ακρίβεια και σαφήνεια τι είναι το παστεριωμένο γάλα που νοείται ως το γάλα το οποίο έχει παστεριωθεί σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα προσδιορίζεται επακριβώς στους 71,7ο C για τουλάχιστον δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Ή σε χαμηλή θερμοκρασία, 63ο C, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για τριάντα λεπτά ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς συνθηκών μεταξύ των παραπάνω συνθηκών για την επίτευξη του ισοδύναμου αποτελέσματος. Ορίζεται για πρώτη φορά πώς είναι το γάλα ημέρας. Ορίζεται για πρώτη φορά με σαφήνεια ποιο είναι το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και διαφοροποιείται σαφώς από το παστεριωμένο γάλα. Όπως επίσης διευκρινίζονται σημεία της διακίνησης, της εμπορίας του κλπ.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική γεωργία και την παραγωγική διαδικασία. Έχουμε χρέος προς αυτό. Το νέο μοντέλο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας μας έχει ανάγκη της στήριξης του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης και φυσικά των υπηρεσιών.

Πρώτα και κύρια όμως επιτάσσει να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα, τον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη και του κτηνοτρόφου. Γιατί, όπως έχω πει και απ’ αυτό το Βήμα την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, είναι η ελληνική γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομεία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες που μπορεί να γίνουν πραγματικός πυλώνας για να πατήσει η ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι ένας πραγματικός δείκτης παραγωγικής αυτοδυναμίας.
Θα μου επιτρέψετε για ένα λεπτό να σας τονίσω τι προσπάθεια κάναμε ως ΥπΑΑΤ, για να υποστηρίξουμε αυτό τον τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία.

Στηρίξαμε τη ρευστότητα των κτηνοτρόφων με ενισχύσεις de minimis, εξισωτική αποζημίωση και το ποιοτικό παρακράτημα.
Δημιουργούμε τα πρώτα κτηνοτροφικά πάρκα για την ενσταβλισμένη κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές ζώνες για την εκτατική αιγοπροβατοτροφία.
Επιλύσαμε το θέμα του χρονίζοντος προβλήματος των βοσκοτόπων και εφαρμόζουμε για πρώτη φορά Ειδικό Περιφερειακό πρόγραμμα για τους βοσκοτόπους, ενώ δοκιμάσαμε ήδη σε πιλοτικές προσπάθειες την αναχλόωση των βοσκοτόπων και τη βελτίωσή τους.
Καθιερώσαμε συνδεδεμένη ενίσχυση για την κτηνοτροφία, όπως επίσης και για τα ψυχανθή, τις πιο σημαντικές ζωοτροφές του τόπου μας.
Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση των στάβλων και τη νομιμοποίηση με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Υλοποιούμε προγράμματα για τους κτηνοτρόφους με τα σχέδια βελτίωσης. Υλοποιούμε προγράμματα για τη μεταποίηση του γάλακτος, του κρέατος και των ζωοτροφών.
Προωθούμε για πρώτη φορά τις συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και της έρευνας και της τεχνολογίας και του καταναλωτή στο συγκεκριμένο χώρο.
Εφαρμόζουμε προγράμματα βελτίωσης των παραδοσιακών μας φυλών και τις ενισχύουμε παραγωγικά. Θεσμοθετήσαμε την οικοτεχνία για τα πολυαγροκτήματα, μεταξύ των οποίων είναι και κτηνοτροφικά αγροκτήματα και οικοτεχνία.
Προωθούμε τα προϊόντα ποιότητας, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα προϊόντα με τις γεωγραφικές ενδείξεις. Δεν είναι παράξενο που, κάνοντας στρατηγική μας επιλογή την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, πέντε από τα δέκα κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος είναι τα αγροτικά μας προϊόντα.

Προωθούμε τα προγράμματα ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού με τις προκηρύξεις των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες. Προσλαμβάνουμε επιστημονικό προσωπικό και μεταδιδακτορικούς ερευνητές και αναζωογονούμε την έρευνα και την τεχνολογία, ενώ με τη νέα ΚΑΠ εξασφαλίζουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μέχρι το 2020 και εφαρμόζουμε, όπως είπα, και τα προγράμματα ποιότητας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καθημερινά παλεύουμε για μια παραγωγική ελληνική γεωργία προϊόντων και αγαθών, όπως είπα, με στρατηγική επιλογή την ποιότητα, γιατί μόνο έτσι, πιστεύω, μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά ανάπτυξη. Δεν είναι ανάπτυξη ένα μοντέλο που στηρίζεται στην υπερκατανάλωση. Μετατρέψαμε μια κοινωνία παραγωγική σε μια κοινωνία καταναλωτική. Και όταν αυτή η καταναλωτική κοινωνία άρχισε να καταναλώνει με δανεικά, είδατε τα αποτελέσματα.

Ζητώ, λοιπόν, από καθέναν από εσάς ξεχωριστά και από όλους μαζί να κάνετε ο καθένας αντίστοιχα τέτοια δεκαπέντε πράγματα για την κτηνοτροφία.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις