Καλύτερα πρόβειο κρέας παρά κυνήγι, έλεγαν αρχαίοι Βρετανοί

 

 

Αν το συνηθισμένο γεύμα των Βρετανών θεωρούνται τα «fish and chips» φαίνεται ότι πρόγονοί τους ήταν γνωστοί για το πάθος απέναντι στο κρέας.

Σύμφωνα με τους Βρετανοί αρχαιολόγους, μελέτες σε παλαιότερες χωματερές κι αποφάγια πιάτων αλλά και οστά σκελετών δείχνουν πως  οι πρόγονοί τους είχαν ερωτική σχέση με το γάλα.

Οι αρχαίοι Βρετανοί συνήθιζαν να καταναλώνουν ελάφι και αγριογούρουνο και μεγάλες ποσότητες θαλασσινών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Κάρντιφ. Μετανάστες όμως έφεραν οικόσιτα ζώα πριν από 6.000 περίπου χρόνια στο νησί και οι Βρετανοί έκοψαν μαχαίρι το κυνήγι και το ψάρεμα και το έριξαν στο βοδινό και το πρόβειο κρέας και το γάλα.

Οι Βρετανοί απέφευγαν τα θαλασσινά για τα επόμενα 4.000 χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα ευρείας κλίμακας σε αρχαιολογικούς χώρους σε μια ευρύτατη χρονική περίοδο από το 4.600 π.Χ. έως το 1.400 μ.Χ..

Οι ερευνητές εξέτασαν τα εκατομμύρια θραύσματα των οστών κι ανέλυσαν περισσότερες από 1.000 χύτρες για να εξακριβώσει πώς οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν. Περισσότερο από 99% είχε έλλειψη υπολειμμάτων σε θαλασσινά. Σημαντικό ρόλο στην έρευνα είχε η Δρ. Λούσι Κράμπα, λέκτορας στην Αρχαιολογία κι Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία ήταν επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Proceedings of the Royal Society B». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, όπως η επικεφαλής βιοαρχαιολόγος, Δρ. Τζάκι Μουλβίλ,  εξέτασαν ανθρώπινα οστά.

«Αν θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως έθνος που τρώει ψάρια και τσιπς ως εθνικό φαγητό, φαίνεται ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε, διότι οι πρόγονοί μας Βρετανοί αγρότες προτιμούσαν βόειο και πρόβειο κρέας και το γάλα», είπε.

Όσο κι αν σήμερα φαίνεται παράξενο η ικανότητα για παραγωγή γάλακτος θεωρήθηκε μια επαναστατική διαδικασία για την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά η απόκτηση ζωικών τροφίμων, δεν προερχόταν από τη θανάτωση ενός ζώου αλλά από την εκτροφή του. Μάλιστα, αυτή η υψηλού επιπέδου δεξιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανολογείται ότι αποκτήθηκε στη Βρετανία από τους μετανάστες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις