Είναι ώρα για τομές και για ρήξεις

Η αργούσα περιουσία πάγιων των υπό εκκαθάριση χρεοκοπημένων από τις πολιτικές των ΠΑΣΟΚ&ΝΔ αγροτικών συνεταιρισμών, μαζί με την κρατική και την εκκλησιαστική γεωργική γη και βοσκοτόπια που μπορούν να δοθούν για χρήση/μακροχρόνια,ενοικίαση,σεπαραγωγούς
-ιδιαίτερα νέους και σε Οργανώσεις τους, μπορούν να γίνουν και η βάση άντλησης πρόσθετων πόρων, εκτός του συστήματος των ομολόγων της ΕΚΤ και των συστημένων Τραπεζών και των πόρων της ΚΑΠ. Μέσω της έκδοσης ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί με πολύ χαμηλότοκα δάνεια η παράγωγη και οι παραγωγοί.
Για να μπορούν έτσι και να χρηματοδοτηθούν και πέραν της ΚΑΠ εθνικές πολιτικές ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας (αγροτικής γης, νερού, σπόρων/ γενετικού υλικού, οργανώσεων παραγώγων, καινοτομίες κλπ), που απουσιάζουν από την εποχή της αγροτικής μεταρρύθμισης του Ελ. Βενιζέλου το 32.
Τώρα είναι η ώρα και για τολμηρές τομές και για ρήξεις με όσους κερδίζουν από την μιζέρια.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του γεωργικού τομέα αναφέρθηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρεμβαίνοντας σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός σημείωσε τις δυνατότητες τους και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για την εκμετάλλευσή τους, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Τόνισε τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στην πράξη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και το τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε ότι, παρά ταύτα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην αγροτική ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας που εξετάζει το θέμα. Επεσήμανε δε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μελλοντικής υποκατάστασης των ενισχύσεων στην γεωργία από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, με αφορμή την συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων. Αναφέρθηκε επίσης σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στη καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, σημείωσε, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων, θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η διεύρυνση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών σε μόνιμη βάση, η υλοποίηση των νέων αλλά και έκτακτων προγραμμάτων προώθησης και η προστασία των συμφερόντων της Ένωσης κατά τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τις Τρίτες Χώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Επεσήμανε επίσης ότι όποια μέτρα αναληφθούν δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγήσουν στην «επιδότηση» της υπερπαραγωγής αλλά κυρίως στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Γ. Χατζηχρήστος

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις