Μια ρεαλιστική πρόταση για την άμεση χρηματοδότηση των Κτηνοτρόφων

Τον τελευταίο καιρό οι μέρες περνάνε η μία μετά την άλλη ίδιες και απαράλλακτες. Ο Κορονοϊός μετέβαλε τη χαρά της προσμονής για όλους όσους Μένουνε Σπίτι. Σε μια Χώρα που παραδοσιακά ζει με προσμονή και κατάνυξη, την περίοδο προ τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου και γιορτάζει έντονα με τη συγκέντρωση, όλων των μελών της Οικογένειας, την ημέρα του Πάσχα, η φετινή χρονιά, θα μείνει στην μνήμη όλων, σαν μια μαύρη σελίδα.

Ο φόβος της προσβολής από τον Κορονοϊό, η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Κυβέρνηση και η γενικότερη πτώση της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα Πάσχα διαφορετικό. Σε μια γιορτή μικρότερη, που θα κάνει ο καθένας από εμάς, σε μικρότερο κύκλο, Μένοντας Σπίτι.

Ο Κλάδος που προσβάλλεται σημαντικότερα, από το συγκεκριμένο γεγονός, είναι οι Κτηνοτρόφοι της Χώρας. Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόπο τους για ένα πρόσθετο έσοδο να ματαιώνεται. Ένας Κλάδος που έχει πληγεί πολλάκις τα τελευταία έτη: με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος, τις απλήρωτες και μεταχρονολογημένες επιταγές, τις χαμηλές τιμές και την εκμετάλλευση των εμπόρων κρέατος, τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης τα έτη 2013-2014, σε πολλούς Κτηνοτρόφους από λάθος του συστήματος.

Πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει τους Κτηνοτρόφους με την καταβολή μιας πρόσθετης ενίσχυσης. Πως θα μπορούσε να γίνει το παραπάνω, εύκολα και γρήγορα ώστε να μη δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο Κλάδο καθίζηση και να νιώσουν οι Κτηνοτρόφοι ότι το Κράτος είναι επιτέλους αρωγός στην προσπάθεια τους για επιβίωση;

Στη Χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019, υπάρχουν περίπου 14.000.000 Ενήλικα Θηλυκά Αιγοπρόβατα. Στην Ελλάδα για την περίοδο του Πάσχα οι Κτηνοτρόφοι προσανατολίζουν συνήθως, την παραγωγή περί των 2.000.000 Αμνοεριφίων.

Τα περισσότερα από τα Αμνοερίφια είναι καθαρού βάρους 8 με 10 κιλών. Συνεπώς το καθαρό προς πώληση βάρος για τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 18.000.000 kg. Οι παραγωγοί πωλούσαν στους εμπόρους τα παρελθόντα έτη σε τιμή μεταξύ των 3.5 με 5.5 ευρώ το κιλό. Συνεπώς χρησιμοποιώντας μια μέση τιμή της τάξεως των 4.5 ευρώ το κιλό μπορεί το ΥΠΑΑΤ να δώσει ένα ποσό της τάξεως των:

 

18.000.000 kg x 4.5 euros/ kg = 81.000.000 euros

 

Πως μπορεί να γίνει εύκολα το παραπάνω:

Με τη χρήση των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων της Χώρας. Με τον απλό αυτό τρόπο θα μοιράσει το ΥΠΑΑΤ γρήγορα και απλά το συνολικό ποσό στο σύνολο των Κτηνοτρόφων της Χώρας. Βεβαίως, όπως και σε κάθε λύση, κάποιοι δύναται να αποδειχθούν χαμένοι από την μη ορθή κατανομή. Αλλά η συγκεκριμένη λύση είναι γρήγορη και μπορεί η πληρωμή να γίνει άμεσα την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τα Ενήλικα Θηλυκά που έχει στην κατοχή του ο κάθε Κτηνοτρόφος της Χώρας και έχουν απογραφεί στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), του Δεκεμβρίου του 2019.

 

Πόσα χρήματα θα λάβει συνεπώς ο κάθε Κτηνοτρόφος;
81.000.000 euros : 14.000.000 Ενήλικα Θηλυκά Αιγοπρόβατα = 5.785 euro / Ενήλικο Θηλυκό Αιγοπρόβατο.
Πρόταση λοιπόν για: 5.785 euro / Ενήλικο Θηλυκό Αιγοπρόβατο
Άρα ένας Κτηνοτρόφος με ένα κοπάδι 200 ενήλικων ζώων θα λάβει ποσό των: 1157ευρώ.

 

Με την ευχή ότι του χρόνου τέτοια εποχή, η συγκεκριμένη περίοδος θα αποτελεί απλά μια κακή ανάμνηση και θα ετοιμαζόμαστε όλοι μαζί να επαναλάβουμε τον Παραδοσιακό Εορτασμό του Πάσχα, θα παρακαλούσα εκ μέρους του συνόλου των Κτηνοτρόφων της Χώρας, το Κράτος να ενσκήψει σήμερα. Να νιώσουν οι Κτηνοτρόφοι ότι το Κράτος είναι αρωγός στην καθημερινή τους προσπάθεια για επιβίωση, στον απαραίτητο αυτό Κλάδο της Εθνική μας Οικονομίας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία έτη.

 

Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας

Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος – Γεωργικός Μηχανικός

Πρώην Καθηγητής ΑΤΕΙ ΠελοποννήσουΔιευθύνων

Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις