Οι αγρότες χρειάζονται την υποστήριξή μας

Της Άσπας Στυλπνοπούλου,

Δουλεύοντας σκληρά κάθε μέρα - συχνά χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη - εκείνοι που εκμεταλλεύονται μικρές ή οικογενειακές εκμεταλλεύσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κρυφών θυμάτων της πανδημίας και δεν λαμβάνουν μεγάλη οικονομική βοήθεια. Οι μεγαλύτερες γεωργικές επιχειρήσεις έχουν νομικό προσωπικό. Ακόμα κι αν οι μικρομεσαίοι ήθελαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αιτήσεων επιχορήγησης ή δανείου, πιθανότατα θα ήταν πολύ απασχολημένοι απλώς δουλεύοντας για να διατηρήσουν τη φάρμα τους σε λειτουργία. Ορισμένα κυβερνητικά προγράμματα βοήθειας έχουν εισαχθεί, αλλά αυτοί οι αγωνιζόμενοι αγρότες συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε λογιστές για να τους βοηθήσουν να καταλάβουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως γνωρίζουμε ο μέσος όρος ηλικίας του Έλληνα αγρότη ξεπερνάει τα 50 χρόνια χωρίς να έχουν άμεση σχέση με τη τεχνολογία. Λίγοι είναι οι αγρότες που έχουν αρκετό χρόνο για μάρκετινγκ και συνήθως οι πιο νέοι. Μια καλά τοποθετημένη ανάρτηση (ειδικά με μια φωτογραφία) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει θαύματα για το ηθικό τους και την κατώτατη γραμμή τους. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε εμπειρία μάρκετινγκ, προσφέρετε μερικές ώρες εθελοντισμού ή ασχοληθείτε με ένα προϊόν.

Οποιαδήποτε βοήθεια απο εμάς, είναι μια τεράστια διευκόλυνση γι' αυτούς.

Τα μόνα ελπιδοφόρα σημάδια είναι ότι η περισσότερη προσοχή του κοινού εστιάζεται στην ανάγκη παροχής περισσότερης βοήθειας σε όσους εκμεταλλεύονται μικρές εκμεταλλεύσεις. Είναι ενθαρρυντικό για μένα ότι αυτό συζητείται ευρύτερα και υπάρχει κινητικότητα στην αναζήτηση εργατικών χεριών. Δημιουργούνται ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη κάλυψη της ζήτησης εργασίας, περισσότερες αγγελίες ανεβαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινώς. Μη διστάσετε να ρίξετε μια ματιά σε μια ευκαιρία ενασχόλησης στη φύση. Ακόμη κι αν δεν έχετε εμπειρία σε εξειδικευμένες εργασίες στα αγροκτήματα, υπάρχουν πολλές άλλες δουλειές που μπορείτε να τις βγάλετε πέρα χωρίς συγκεκριμένη γνώση.

Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε στην παροχή περισσότερων από αυτήν τη σημαντική ενθάρρυνση συλλέγοντας και κοινοποιώντας περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα θέματα, επικοινωνώντας με νομοθέτες, λογιστές, για λογαριασμό των τοπικών αγροτών, παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες ή εμπειρογνωμοσύνη και όποτε είναι δυνατόν και υποστηρίζοντας τους τοπικούς αγρότες μας αγοράζοντας τα προϊόντα τους σε κάθε ευκαιρία. Τα μικρά παντοπωλεία είναι οι μεσαίοι επιχειρηματίες που παρέχουν τοπικά τρόφιμα στη διάθεσή σας κάθε μέρα της εβδομάδας. Η τοπική αγορά δεν είναι απλώς μια μόδα - είναι μια οικονομική δύναμη - και η διοίκηση το γνωρίζει.

Πόσο σημαντικοί είναι οι αγρότες - όχι μόνο στην Ελλάδα- σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Με μία πρόταση: Οι αγρότες κατέχουν το κλειδί για τη μείωση της πείνας και της φτώχειας. Πόσο μάλλον τώρα, που η χώρα προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια, είναι πιο σημαντικοί απο ποτέ.

Αυτά τα μικρά γεωργικά νοικοκυριά καλλιεργούν σε μικρά οικόπεδα, καλλιεργούν κυρίως καλλιέργειες για να ταΐσουν και να πουλήσουν οποιοδήποτε πλεόνασμα στις τοπικές αγορές. Ωστόσο, παρέχουν ένα συγκλονιστικό 80% των τροφίμων που καταναλώνονται σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η βοήθεια σε αυτούς τους αγρότες να αναπτυχθούν περισσότερο είναι ένας βασικός τρόπος για την καταπολέμηση της πείνας - και η βοήθεια τους να κερδίσουν περισσότερα από την πώληση των προϊόντων τους είναι ένας βασικός τρόπος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Στην πραγματικότητα, μια αύξηση κατά 10% στις αποδόσεις των αγροκτημάτων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μείωση της φτώχειας στην Αφρική κατά 7% και μείωση της φτώχειας στην Ασία κατά 5%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις