Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Η ηθική στην κτηνοτροφία

Τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις Βερσαλλίες,  η μεγαλύτερη παγκοσμία έκθεση αγροτικών προϊόντων και ζώων και είχε όπως κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας (EELV) επισκέφτηκαν την έκθεση και είχαν σημαντικές συναντήσεις με αγρότες. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών οι Γάλλοι Πράσινοι τόνισαν την σπουδαιότητα της εργασίας των αγροτών αλλά και δεσμεύτηκαν για την οικολογική αγροτική ανάπτυξη και την προσπάθεια απόλυτης διατήρησης της φύσης αλλά και την αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους των επαρχιών.

Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι οι αγρότισσες και οι αγρότες στην Γαλλία χρειάζονται μια απόλυτη και δυνατή υποστήριξη για να επιτευχτεί  η οικολογική μετάβαση.

Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε εκ μέρους όλων ότι είναι βέβαιον αλλά και αναγκαίο πλέον το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης συμφώνησαν ότι ναι μεν η  ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθεί να είναι ψηλά στην ατζέντα αλλά και επεσήμαναν τα θέματα ευζωίας κατά την εκτροφή αλλά και η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ κατά τη σφαγή πρέπει να βρίσκουν αυστηρή. εφαρμογή..

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας  (E E L V)  που επισκέφτηκαν την έκθεση, πρότειναν τις παρακάτω αλλαγές - συνεπικουρούμενοι από τους ευρωπαίους πράσινους - που ανοίγουν πλέον επιτακτικά την συζήτηση σε ευρωπαϊκό  επίπεδο, ενόψει μάλιστα και της νέας ΚΑΠ,  για την ΗΘΙΚΗ στην κτηνοτροφία. 

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Ηθικής Κτηνοτροφίας,  προτείνονται :

-              Η Εφαρμογή ασυνηδεισιας των ζώων πριν την σφαγή και μέχρι τον τελικό θάνατο.        

-              Η απαγόρευση της σφαγής των θηλυκών ζώων των οποίων η εγκυμοσύνη ξεπέρασε τα δυο/τρίτα αυτής.

-              Η απαγόρευση της ζωτικής στείρωσης των νέων χοιρινών.

-              Η απαγόρευση  του διοξειδίου του άνθρακος για την ζαλάδα των χοιρινών.

-              Η απαγόρευση στραγγαλίσματος των αρσενικών νεοσσών πουλερικών και των θηλυκών πάπιων.

 

-              Η απαγόρευση των πουλερικών με ηλεκτροσόκ και να προταθεί πλέον ανώδυνος τρόπος

-              Η απαγόρευση σε όλες της κτηνοτροφίες και ζωοκομίας που δεν διαθέτουν σύστημα άμεσης προσέγγισης των ζώων στη φύση.

Γενικότερα ο στόχος είναι η στροφή  στη βιολογική κτηνοτροφία, με μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, και η αλλαγή  στις διατροφικές συνήθειες,  όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος.

Από τις παραπάνω αλλαγές - για τις οποίες είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας εύλογης μεταβατικής περιόδου - η Ελλάδα μπορεί να βγει ωφελημένη αφού δεν έχει τόσες εκτατικές εκτροφές πλην της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας ευθύνεται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) 7.1 γιγατόνων CO2-e ετησίως,  δηλαδή, 14.5% των εκπομπών που προκαλούνται από ανθρώπινους παράγοντες, αριθμός που υπερβαίνει τις εκπομπές όλων των μέσων μεταφοράς. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο 2014 τονίζουν «την ανάγκη να εξασφαλιστεί η συνοχή των στόχων της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ». Όμως η ανάλυση των σχεδίων δράσης που υποβλήθηκαν από 118 χώρες αναδεικνύει την έλλειψη αναφοράς σε οποιαδήποτε πρόταση μείωσης των κατανάλωσης ζωικών προϊόντων ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία.

Πλήθος μελετών επισημαίνουν ότι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω της κτηνοτροφίας να βρίσκονται τόσο υψηλά που από μόνες τους θα ωθήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά περίπου 2°C.2 Αυτό θα ήταν καταστροφικό, δεδομένου ότι δεν δίνονται περιθώρια για τις εκπομπές από την ενέργεια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Η στροφή προς την υγιεινή διατροφή με σημαντική μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος σύμφωνα με την Juliette  leroux  σύμβουλος των πρασίνων σε αγροτικά θέματα  είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τα μοντέλα βιομηχανικής γεωργίας και να στραφούμε σε εκείνα που είναι πιο ανθεκτικά, λιγότερα εντατικά και λιγότερα εξαρτώμενα από τις εισροές, όπως οι μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες με περισσότερες οργανικές ή αγρό-οικολογικές πρακτικές.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος»

Εισηγητής: Γιώργος Μαργαρίτης

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις