Το ελληνικό βιοαπόθεμα... σκορπίζει στα πέρατα του κόσμου χωρίς αντίτιμο
Το ελληνικό βιοαπόθεμα...σκορπίζει στα πέρατα του κόσμου χωρίς αντίτιμο.....

Του:Σταμάτη Σεκλιζιώτη

Εκτός από Ασιατικές χώρες όπως το Πακιστάν και η Κίνα, η ελιά επεκτείνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλές Πολιτείες στις ζώνες USDA 10 και 11....

H Κορωνεϊκη ελιά (Olea Europea var. microcarpa alba ή κατ’ άλλους var.Mastoides) κορωνιά, κορώνι, κρητικιά, βάτσικη, λαδολιά, λιανολιά ή και ψιλολιά πολλαπλασιάζεται στις ΗΠΑ, πωλείται από φυτώρια των ΗΠΑ και καλλιεργείται πλέον στις ΗΠΑ........ Βλ. π.χ. Φυτώριο στη Φλώριδα, (http://www.plantogram.com/product/olive_koroneiki/) και παραγωγό στο Τέξας (http://www.texasoliveranch.com/products/index.php...) στη Γεωργία (https://www.tytyga.com/Kalamata-Olive-p/fruoli-kalamata.htm), κλπ.

Στο Τέξας, την Καλιφόρνια και τη Φλώριδα, Δένδρα και Θαμνόδενδρα (νάνα δένδρα) με καθαρό DNA Κορωνεϊκης ελιάς, φυτεύονται σε χιλιάδες στρέμματα, χτίζονται ελαιοτριβεία, εμφιαλώνονται λάδια, τυπώνονται ετικέτες με ονόματα «αμερικανών ελαιοπαραγωγών», πολίτες υιοθετούν δένδρα στα κτήματα…. Στήνονται γιορτές και πανηγύρια με «ιστοριούλες και παρουσιάσεις περί την ελιά, το ελαιόλαδο, την ελληνική Μυθολογία και την Βίβλο και γίνονται μπόλικες παραπλανητικές διαλέξεις περί την συγκεκριμένη ποικιλία ότι "γενικώς" κατάγεται από τη Μεσόγειο, όπως και για την Καλαμών και όχι μόνο, αναφερόμενοι στην Ελλάδα όλο και λιγότερο για να μην προδίδονται……..» και ότι άλλο βέβαια «απροστάτευτο» έχει ο μπαχτσές, ενώ εδώ κάποιοι «συσκέπτονται» για να «διαπιστώνουν προβλήματα» θλιβεροί και ανίκανοι στο να τα λύνουν….…….

Αλήθεια πως προστατεύεται το εθνικό γενετικό υλικό ?

Γιατί εγώ κι’ εσύ δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο (π.χ. αν θελήσω να φέρω σπόρο σκληρού σιταριού από την Αριζόνα, το φημισμένο Desert Durum, να το φυτέψω στη Λάρισα και να γίνει ανάρπαστο από την ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών ?). Οι ΗΠΑ πωλούν 700-800.000 τόνους τέτοιο σιτάρι στην Ιταλία κάθε χρόνο… σπόρο όμως «όχι»). To Desert Durum δεν είναι μεταλλαγμένο… είναι συμβατικό υψηλής ποιότητας και στρατηγικό για τις ΗΠΑ γενετικό υλικό με πλήρως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα… που απαγορεύεται να καλλιεργηθεί π.χ. στη Λάρισα ή στο Κιλκίς, αλλά ούτε και στην Ιταλία (για να αναγκάζεται να το εισάγει η μακαρονοποιία της ως πρώτη ύλη).

… Για την Κορωνεϊκη όμως, την Καλαμών και πολλά ακόμη πολύτιμα "δικά μας" DNAs της ελληνικής βιοποικιλότητας τί έκανε τόσα χρόνια η πατριδοαγαπησιάρα πολιτική μας ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ ώστε να κατοχυρώσει το Εθνικό ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ?

Δεν φτάνει να κάνεις ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ τα προϊόντα σου... Η μαγκιά είναι να κάνεις και την Ελληνική Βιοποικιλότητά "μοναδική", γιατί ούτως ή άλλως είναι μοναδική στον κόσμο .... και όποιος την θέλει να πληρώνει royalties όπως εμείς για τα δικά τους, ενώ όποιος την κλέβει να τιμωρείται...

Η ελιά μας, η βιοποικιλότητά μας και ολόκληρο το γενετικό υλικό μας μαζί με τα "ονομαστά" μάρμαρα, είναι "ένα πακέτο"...!!!

Κουραστικό το συμπέρασμα, αλλά μόνιμα το ίδιο....

"όλη η αγροτική υπόθεση του τόπου, είναι ζήτημα Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει όπως βαδίζουμε....."...!!

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις