Κακοκαιρία Μήδεια: Τι προβλήματα  προκαλεί στον αγροτικό χώρο

Του Χ.ΚΟΚΚΑΛΗ

Η παντελής έλλειψη χειμώνα φέτος είχε ως αποτέλεσμα οι δενδρώδεις καλλιέργειες να μην πέσουν σε λήθαργο, τα πυρηνόκαρπα να μην συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους κ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη Ιανουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να ξυπνήσουν πολύ πιο νωρίς από το κανονικό.

Σε συζητήσεις με συναδέλφους αγρότες υπολογίζεται μια πρωιμότητα της τάξεως των 15 ημερών σε σχέση με πέρυσι και στις πρώιμες αλλά κ στις μεσοπρώιμες ποικιλίες.

Το πέρασμα της Μήδειας λοιπόν θα φέρει πολλές ζημιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιατί τα δέντρα όπως έγραψα πιο πάνω είχαν ξυπνήσει και ήταν σε στάδια ή ανθοφορίας ή έναρξη ανθοφορίας.

Το ινστιτούτο φυλλοβόλων Νάουσας έχει κάνει κάποιες μελέτες και έχει διαπιστώσει ανάλογα το στάδιο του δέντρου σε τι αρνητικές θερμοκρασίες μπορεί να αντέξει όμως η έκθεση αυτή σε αρνητικές θερμοκρασίες είναι για 30 λεπτά της ώρας όπως και αναγράφεται (επισυνάπτονται φωτογραφίες) και εδώ μιλάμε για κακοκαιρία με διάρκεια τριών τεσσάρων ημερών. Όπως και να έχει τα αποτελέσματα των ζημιών θα φανούν σύντομα και ευχόμαστε όλοι να είναι όσο δυνατόν μικρότερες έως και καθόλου.

Δυστυχώς ήμαστε μπροστά σε φαινόμενα δύσκολα τα οποία επαναλαμβάνονται σε πυκνούς ρυθμούς Σεπτέμβριος Ιανός Νοέμβριος Λέανδρος Φεβρουάριος Μήδεια. Το ζητούμενο για τον αγρότη δεν είναι μόνο η αποζημίωση της πολιτείας σε ενδεχόμενο ζημιάς και κανείς συνάδελφος αγρότης δεν εύχεται να υπάρχουν ζημιές ώστε να καρπωθεί κάποιο όφελος στην καλλιέργεια, το ζητούμενο είναι να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και αυτό κατά την προσωπική μου άποψη γίνεται μέσα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσα από μελέτες, μέσα από διαβούλευση.

Κλείνοντας θα πω, σαν αγρότης παραγωγός ότι χρειαζόμαστε στήριξη από όλους τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε 

 

Μελέτη του ινστιτούτου φυλλοβόλων Νάουσας 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις