Γιώργος Κομιανός,: Η Γεωργία Μηδενικών Υπολειμμάτων ήρθε για να μείνει...

Γιώργος Κομιανός, Γενικός Διευθυντής της Anthesis

Η Γεωργία Μηδενικών Υπολειμμάτων ήρθε για να μείνει....

Υπάρχουν πολλοί πλέον λόγοι που καθιστούν αναγκαία και βιώσιμη την τάση της πλήρους αλλαγής αντίληψης στην προσέγγιση των σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών σε σχέση με ότι ακολουθούσαμε τον τελευταίο μισό αιώνα. Όλες οι συμβατικές πρακτικές, όπως για παράδειγμα τα συμβατικά χημικά εντομοκτόνα και η αθρόα χρήση λιπασμάτων επαναξιολογούνται κάτω από το πρίσμα της Περιβαλλοντικής Καταστροφής, της Κλιματικής Αλλαγής αλλά κυρίως της αποδόμησης της θεωρίας ότι χωρίς συμβατικό χημικό και χωρίς κλασικό λίπασμα ο παραγωγός θα έχει μηδενική παραγωγή.

Οι καλλιέργειες σταματάνε να αντιμετωπίζονται σαν μια αυτόνομη οντότητα που όλα ρυθμίζονται και η παραγωγή εξασφαλίζεται με συμβατικές αποσπασματικές θεραπευτικές επεμβάσεις φυτοπροστασίας ή θρέψης. Το περιβαλλοντικό σύνολο της καλλιέργειας, η σύσταση και μικροπεριβάλλον του εδάφους, ο υδροφόρος ορίζοντας, η βιοποικιλότητα, το καθαρό-ποιοτικό προϊόν, το αποτύπωμα του άνθρακα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Για να καταφέρουμε όμως να είμαστε οι πρωτοπόροι ή έστω ο μέσος όρος αντί για την ουρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλλαγές που συντελούνται και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας της δεκαετίας θα πρέπει να κατανοήσουμε και να υιοθετήσουμε την έννοια του Γεωπόνου-Συμβούλου. Καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές παρακολούθησης, ανάλυσης, αξιολόγησης και λύσης των εκάστοτε καλλιεργητικών προβλημάτων αντιμετωπίζοντας την καλλιέργεια και το περιβάλλον σαν μια ολότητα, όπως και είναι.

Τα άλματα που έχουν γίνει στην έρευνα και μοντελοποίηση του τρόπου δράσης-αντίδρασης της καλλιέργειας με το γύρω περιβάλλον της αλλά και στην ανάπτυξη μεθόδων και προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, μας δίνουν όλα τα εφόδια να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις που θα φέρουν τον Έλληνα παραγωγό ένα βήμα πιο μπροστά στο πιάτο του παγκόσμιου καταναλωτή. Η Ελληνική Αγροτική Οικονομία χρειάζεται μια ώθηση προς την μελλοντική ανάπτυξη της.

Οι λύσεις που μας προσφέρει η επιστήμη, η καινοτομία και η εξέλιξη έρχεται να ενωθεί με την ταυτότητα και την παράδοση μας για ποιοτικά-καθαρά προϊόντα δίνοντας την προστιθέμενη αξία και απόδοση που είναι οι βασικοί παράγοντες διασφάλισης της οικονομικής ευμάρειας του Έλληνα Παραγωγού.

· Ο Γιώργος Κομιανός είναι Γεωπόνος-Επιχειρηματίας, απόφοιτος της Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Wageningen στην Διαχείριση Καλλιεργειών με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα πάνω στην Βιολογική Φυτοπροστασία και εξειδικευμένη Θρέψη στην Ελλάδα και στην Ολλανδία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις