Το Ελ Ντοράντο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ
Το Ελ Ντοράντο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ

Του Πλατή Μιχαήλ,

 MSc Π.Ε. Γεωπόνος

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι δηλώσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων ΟΣΔΕ για το 2021 άνοιξαν στις 15 Απριλίου 2021. Ήδη όμως από πριν, μη πιστοποιημένοι φορείς στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, και ιδίως οι πάλαι ποτέ κραταιές Ενώσεις Σητείας και Ιεράπετρας, που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκίνησαν μια πρωτόγνωρη διαφημιστική εκστρατεία προσέλκυσης πελατείας. Διαφημιστικά σποτ, ανακοινώσεις για εξωτερικά συνεργεία και στο πιο μικρό χωριό του Λασιθίου, συνεντεύξεις  των στελεχών των Ενώσεων, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προσωπικά μηνύματα στα κινητά των ενδιαφερόμενων και προσκλήσεις προς τους αγρότες να εμπιστευτούν την αξιοπιστία των Ενώσεων και όχι τους πιστοποιημένους ιδιώτες, βρίσκονται στην καθημερινότητα των τελευταίων ημερών.

Αυτό βέβαια που παραλείπεται να διευκρινιστεί τόσο από τις Ενώσεις, όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ότι οι Ενώσεις ΔΕΝ έχουν καταφέρει να πιστοποιηθούν, σε αντίθεση με εμάς τους ιδιώτες που μοχθήσαμε και δαπανήσαμε σημαντικά κεφάλαια σε δύσκολες εποχές για την πιστοποίησή μας. Παραλείπεται επίσης να ειπωθεί ότι η έλλειψη πιστοποίησης, εκτός από την καθεαυτή παρανομία της διαδικασίας, σημαίνει έλλειψη αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, έλλειψη προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων των αγροτών για την οποία θα έπρεπε να επιληφθούν και οι Εισαγγελικές Αρχές, έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών τους οποίους ξεκάθαρα παραπλανούν εμφανιζόμενες ως νομιμοποιούμενες να προσφέρουν  υπηρεσίες για τις οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί, και τέλος έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού.

Κι εδώ εγείρεται σειρά ζητημάτων. Διότι, τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν περάσει από μία διπλή διαδικασία πιστοποίησης υπογράφοντας και δύο συμβάσεις όπου τους επιβαρύνουν και οικονομικά. Τα πιστοποιημένα ΚΥΔ έχουν περάσει από δύο στάδια κατά την πιστοποίησή τους, αυτό της υποβολής εγγράφων, συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, κατάθεση εγγυητικών και αυτό των εξετάσεων από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Παράλληλα, έχουν υπογράψει δύο συμβάσεις, μία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μία με το Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ». Επίσης, αναλαμβάνουν, μέσω των συμβάσεων, να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των 650.000 παραγωγών, να καταβάλουν ανά αίτηση 5 ευρώ καθαρή αξία στο Φορέα Συντονισμού και να απασχολούν ολόκληρο το έτος εξειδικευμένο προσωπικό. Δηλαδή, δεν πρόκειται για μία απλή παρατυπία των μη πιστοποιημένων να προσεγγίσουν πελάτες, αλλά για μία καταφανή παραβίαση κάθε νομιμότητας που παραπλανεί τους παραγωγούς και στρεβλώνει την αγορά. Τονίζεται δε ότι η σύμβαση των ΚΥΔ αναφέρει ρητά ότι το έργο του ΟΣΔΕ 2021 δεν εκχωρείται σε τρίτους επί ποινή άρσης της πιστοποίησης.  Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί από αυτούς τους μη πιστοποιημένους φορείς την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ, την αποζημίωση των παραγωγών σε τυχόντα λάθη και απώλεια της επιδότησής τους και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Συν τοις άλλοις, οι ψευδώς επονομαζόμενοι «Φορείς» δεν έχουν τη δικαιοδοσία να εκδίδουν νομίμως τιμολόγια και αποδείξεις για το έργο του ΟΣΔΕ, οι υπάλληλοι τους δεν μπορούν να δηλώνονται για το έργο αυτό, δεν καταβάλουν καμία εγγυητική στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και δεν αποδίδουν το αντίστοιχο απαιτητό ποσό στο Φορέα Συντονισμού.

Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να τελούν εις γνώση του ΟΠΕΚΕΠΕ και των λοιπών αρμόδιων φορέων, οι οποίοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν πλέον ενημερωθεί και με επίσημες καταγγελίες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα αίροντας την πιστοποίηση στους φορείς που εκχωρούν τα δικαιώματα τους στις Ενώσεις και τους οποίους γνωρίζουν πολύ καλά και αποκαθιστώντας με δημοσιεύματα στον τύπο την αξιοπιστία των φορέων που ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίησε,  ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διωχθούν με κάθε νόμιμο μέσο οι μη πιστοποιημένοι φορείς που εξαπατούν τους αγρότες. Πέραν τούτων υποχρεούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την παράνομη χρήση των προσωπικών δεδομένων των αγροτών στα οποία αποκτούν πρόσβαση καίτοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνεται όχι μόνο ανοχή αλλά και συνέργεια στα ως άνω, διαπράττοντας ταυτόχρονα και παράβαση καθήκοντος, ενώ ενδιαφέρον θα έχει τόσο το θέμα των αποζημιώσεων που θα πρέπει να πληρώσουν στους πληττόμενους ιδιώτες που δεν προστατεύουν (άραγε πάλι ο κακόμοιρος φορολογούμενος θα βάλει το χέρι στην τσέπη;) και η θέση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής επί του θέματος.

Αναμένουμε εναγωνίως τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι δεν ζούμε σε ένα σύγχρονο Ελ Ντοράντο...

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις