Ceo Yara: Η εξάρτηση από τη Ρωσία για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να τερματιστεί - Θα υποφέρουν πλούσιες και φτωχές χώρες
Ceo Yara: Η εξάρτηση από τη Ρωσία για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να τερματιστεί - ΘΑ υποφέρουν πλούσιες και φτωχές χώρες

Ο επικεφαλής της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων Yara έχει προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να οδηγήσει στο εξής ενδεχόμενο: μόνο «το πιο προνομιούχο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε αρκετό φαγητό».

Ο Svein Tore Holsether, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού με έδρα το Όσλο, περιέγραψε τη Ρωσία και την Ουκρανία ως παγκόσμιες δυνάμεις σε ένα «παγκόσμιο και εύθραυστο σύστημα τροφίμων» και πρόσθεσε ότι η εξάρτηση από τις ρωσικές πρώτες ύλες για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να τερματιστεί.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων θα επηρεάσουν τόσο τα πλούσια όσο και τα φτωχά μέρη του κόσμου», είπε. «Είναι σημαντικό να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ανώτερο στέλεχος αποκάλυψε ότι το γραφείο του Yara στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, χτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά κανένα προσωπικό δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στην έκρηξη της 26ης Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία είναι κορυφαίος παραγωγός σιταριού και γεωργικών προϊόντων όπως σιτηρά, ενώ η Ρωσία είναι κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, της ουρίας και των φωσφορικών αλάτων.

Η παραγωγή αμμωνίας είναι ενεργοβόρα και το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής για τους ευρωπαίους παραγωγούς αυξάνεται ξανά, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα εργοστάσια ενδέχεται σύντομα να τεθούν εκτός λειτουργίας, όπως συνέβη στα τέλη του 2021 μετά από μια εκτίναξη των τιμών.

Η Yara προμηθεύεται τακτικά φορτία ρωσικής αμμωνίας από δύο λιμάνια της Βαλτικής, αλλά μένει να φανεί για πόσο ακόμη εν μέσω της απειλής κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές κατά των ρωσικών επιχειρήσεων.

«Οι [Ουκρανοί] αγρότες εισέρχονται τώρα σε ένα κρίσιμο στάδιο της γεωργικής περιόδου, όπου παράγοντες εισροής όπως λίπασμα, σπόροι και νερό θα καθορίσουν την απόδοση της ερχόμενης συγκομιδής», συνέχισε ο Holsether.

«Οι πιο ακραίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι εάν δεν προστεθεί λίπασμα στο έδαφος, οι καλλιέργειες μπορούν να μειωθούν κατά 50% μέχρι την επόμενη συγκομιδή».

«Με τις γεωπολιτικές συνθήκες εκτός ισορροπίας, οι μεγαλύτερες πηγές πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη υπόκεινται σε περιορισμούς και δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές.

«Μια πιθανή συνέπεια είναι ότι μόνο το πιο προνομιούχο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε αρκετό φαγητό».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις