Λ.Γίτσας:Παράγουμε μόνο 40% αγελαδινού γάλακτος

Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Λευτέρη Γίτσα στην Κατερίνα Παναγιωτάκη

- Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι υπάρχουν εξελίξεις στη διεπαγγελματική οργάνωση κρέατος. Τι ισχύει τελικά;

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του φακέλου. Έχουμε μόνο ένα τελευταίο έγγραφο ακόμη να καταθέσουμε για την αναγνώριση της αντιπροσωπευτικότητας μας στον αγροτικό χώρο».

- Έχετε ασχοληθεί με το θέμα των ελληνικών βοσκοτόπων κι έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι, αν εφαρμοστεί σωστά, θα φέρει άλλη ανάπτυξη στην Κτηνοτροφία αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις. Που βρισκόμαστε τώρα;

«Καταφέραμε να κερδίσουμε 10 εκατομμύρια στρέμματα για βόσκηση τα οποία βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το 2015. Η προσπάθειά μας έγκειται ώστε  να  καταφέρουμε να χρησιμοποιηθούν και το 2014 ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των κτηνοτρόφων όπως έγινε το 2013, με τα επιλέξιμα».

- Πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει με το νέο κανονισμό…

«Με τον νέο κανονισμό τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, γιατί απαιτείται μόνιμος βοσκότοπος που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδεται στον κτηνοτρόφο επί δεκαετίας. Κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει βοσκότοπο αν δεν δραστηριοποιείται σε αυτόν. Βέβαια, η αντίληψη ότι τα χρήματα τα δίνει η Ευρώπη για την κτηνοτροφία είναι λανθασμένη. Τα δίνει για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των βοσκότοπων και την διαιώνιση τους».

- Όλοι πάντως μιλούν για μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

«Πράγματι,  έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία».

- Είναι γνωστό το πρόβλημα αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς…

«Η εγκατάλειψη είναι μεγάλη. Για παράδειγμα το 1980 είχαμε 600 χιλιάδες αγελάδες και τώρα έχουμε μόνο 90 χιλιάδες. Τότε ήμασταν αυτάρκεις στο κρέας και το γάλα κι είχαμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή απ΄ ότι κατανάλωση. Μάλιστα γι΄αυτό το λόγο πληρώναμε και πρόστιμα (σσ. ξεπερνούσαμε δηλαδή την ποσόστωση που μας έδωσε η Κοινότητα). Τώρα δεν είμαστε αυτάρκεις. Παράγουμε μόνο το 40% του αγελαδινού γάλακτος το υπόλοιπο εισάγεται».

- Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας μετά το κλείσιμο του φακέλου;

 «Θα προσπαθούμε να ανατάξουμε πάλι τον κλάδο προς τα πάνω.  Πλέον θα ισχύει ότι όλος μαζί ο κλάδος θα εκφράζει τις αποφάσεις. Θα προσπαθήσουμε να  τονώσουμε το ελληνικό κρέας και να φανεί στον κόσμο ότι είναι καλύτερο από το εισαγόμενο. Υπάρχουν στοιχεία και θα φροντίσει η διεπαγγελματική οργάνωση να ενημερώσει τον Έλληνα καταναλωτή γιατί πρέπει να προτιμά τα ελληνικά κρέατα και όχι τα εισαγόμενα. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Έλληνες κρεοπώλες να κάνουν αυτό το διαχωρισμό, ανάμεσα στα ντόπια και τα εισαγόμενα γιατί είναι κάτι που ωφελεί όλους και τους παραγωγούς και τους ίδιους και την ελληνική οικονομία. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος. Δεν θα γίνουμε ποτέ πάλι αυτάρκεις αλλά γιατί να μην διπλασιάσουμε τα ποσοστά μας; Πρέπει να αναπτυχθεί και να τονωθεί ξανά η κτηνοτροφία στην Ελλάδα».

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις