MAXCROP: Τα καινοτόμα ελληνικά δονητικά μηχανήματα
Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Συνέντευξη με τον CEO Κυριάκο Σαμπατακάκη

Κατά πόσο ο Έλληνας εμπιστεύεται πλέον τα μηχανήματα για τη συγκομιδή των δένδρων του; Κρίνοντας από τις ελαιοπαραγωγές περιοχές που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα μας βλέπουμε ότι σταδιακά η χρήση αξιόπιστων δονητικών εργαλείων συγκομιδής καταρρίπτει τους διάφορους μύθους περί ζημιών στο ριζικό σύστημα των δέντρων κλπ. Σαφώς και στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με κακής ποιότητας μηχανήματα εισαγωγής. Πλέον όμως όταν κάποιος εμπιστευτεί έναν καλό κατασκευαστή η δυσπιστία για τα δονητικά είναι αβάσιμη. Στην Maxcrop επενδύσαμε πολύ στο κομμάτι «ασφάλεια». Παρ’ όλα αυτά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ακόμα και τώρα που μιλάμε σε ορισμένες περιοχές γίνεται εκτεταμένη χρήση παρωχημένων και αντιπαραγωγικών ραβδιστικών μηχανημάτων που προσαρμόζονται στα τρακτέρ και βλάπτουν τα δέντρα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι η χρήση των δονητικών με βάση και όσα παρατηρούμε και καταγράφουμε από τους πελάτες μας λειτουργεί υποστηρικτικά στην αύξηση της παραγωγής λόγω του περιορισμού του ραβδισμού του δέντρου.

Βοηθάει την ανάπτυξη του κλάδου σας η έλλειψη εργατών που παρατηρείται στη χώρα μας; Ο κλάδος βρισκόταν σε ανοδική πορεία ούτως ή άλλως. Βοήθησε ως έναν βαθμό γιατί οι παραγωγοί έστρεψαν ολοκληρωτικά το βλέμμα προς τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνολογία. Αυτό επιτάχυνε τις εξελίξεις. Από την άλλη όμως επειδή αυτό συνέβη σε πιεστικές συνθήκες είναι πολλοί εκείνοι που κατέφυγαν στη λύση των δονητικών μηχανημάτων β διαλογής χωρίς να πολυεξετάσουν τί είδους μηχάνημα κάνει για τον ελαιώνα τους.

Πώς βλέπετε να είναι ο κλάδος σας τα επόμενα χρόνια;

Τα πρώτα δονητικά μηχανήματα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960 στην Ισπανία και καθιερώθηκαν -όχι μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς αλλά και των ακρόδρυων- τη δεκαετία του ’80 στη χώρα αυτή. Βλέποντας το τί συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψιν συνθήκες και ανάγκες πιστεύω ότι ο κλάδος είναι σε πλήρη εξέλιξη, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις. Η customized παραγωγή μηχανημάτων -στην οποία η Maxcrop έχει επιμείνει πολύ και αν θέλετε είναι ένα από τα διακριτικά της χαρακτηριστικά- είναι αυτή που φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα γιατί προσεγγίζει ολιστικά την καλλιέργεια.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας. Τι μηχανήματα φτιάχνετε, που χρησιμοποιούνται; Κατασκευάζουμε τα πρώτα ελληνικά δονητικά μηχανήματα. Η Maxcrop ξεκίνησε τη διαδρομή της πριν μία δεκαετία, εστιάζοντας στην έρευνα. Στην αγορά βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια με μηχανήματα που υπερτερούν από πλευράς απόδοσης, ποιότητας και ευκολίας στη χρήση. Προσαρμόζονται σε τρακτέρ αλλά παρέχουμε και αυτοκινούμενα δονητικά πολύχρηστικά μηχανήματα. Χάρη στο μοναδικό τους σύστημα δόνησης που είναι μεταβαλλόμενης γεωμετρίας και πλήρως ρυθμιζόμενο από το χρήστη μπορούν να προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες της καλλιέργειας. Σε συνδυασμό με τον γενικότερο σχεδιασμό το αποτέλεσμα είναι θεαματικά ποσοστά καρπόπτωσης, χωρίς να προκαλούνται φθορές στους φλοιούς των δέντρων, στα κλαδιά ή να βλάπτεται το ριζικό σύστημα. Επιπλέον, τα μηχανήματα μας προσφέρουν το maximum των δυνατοτήτων ενός δονητικού. Κατασκευάζονται με κορυφαία πρώτη ύλη, ξεκινώντας από τους χάλυβες που χρησιμοποιούμε μέχρι το υδραυλικό τους σύστημα, καθώς και το σύστημα χειρισμού τους (όλες οι κινήσεις βρίσκονται σε ένα joystick και ρυθμίζονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων). Η παραγωγή τους γίνεται με τα πιο σύγχρονα CNC μέσα, ελεγχόμενα από υπολογιστές, είναι ο τρόπος συγκόλλησης κ.α. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για την ποιότητα που έχουμε εξασφαλίσει, γι’ αυτό και τα μηχανήματα μας εφαρμόζουν σε όλες τις ποικιλίες ελιάς με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και στις πλέον δύσκολες από πλευράς συγκομιδής όπως η Κορωνέικη ή η πρώιμη ελιά Αμφίσσης. Αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα μας έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά καρπόπτωσης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εταιρία σας;

Ετοιμάζουμε τις νέες εγκαταστάσεις της Maxcrop και παράλληλα έχουμε μπει σε διαδικασία παραγωγής δύο νέων συλλεκτών καρπού που θα παρουσιάσουμε σύντομα.

Τέλος, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και τη συνεργασία μας με εταιρεία κατασκευής οχημάτων από το εξωτερικό.

Υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους «παίκτες» να μπουν και να επενδύσουν στον κλάδο σας; Ναι, υπάρχουν. Αλλά η πρόσφατη εμπειρία έχει να καταδείξει αρκετά αποτυχημένα παραδείγματα κατασκευής δονητικών κεφαλών που παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις και δοκιμές και εκεί τελείωσε η διαδρομή τους. Επειδή μιλάμε για μηχανήματα που δεν είναι πχ χωματουργικά, δεν πρόκειται δηλαδή για έναν κάδο που θα τον γεμίσεις πέτρες και θα τον αδειάσεις αλλά έχουμε να κάνουμε με μηχανήματα που εφαρμόζουν σε ζωντανούς οργανισμούς όπως είναι τα δέντρα που ταυτόχρονα αποτελούν και περιουσιακά στοιχεία που αποδίδουν εισόδημα στους καλλιεργητές, είμαστε ελάχιστοι πρέπει να πω όσοι σε παγκόσμια κλίμακα κατασκευάζουμε αξιόπιστα εργαλεία. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε έχει κερδοφορία σαφώς και προσελκύει επενδυτές. Επειδή όμως είναι ένας παραγωγικός χώρος πολύ απαιτητικός και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την αγορά στην οποία απευθύνεται, μόνο σοβαρές και με πλήρη επίγνωση του πλαισίου επενδύσεις μπορούν να καρποφορήσουν.

Έχετε λάβει κάποια βοήθεια/στήριξη από το ΥΠΑΑΤ;

Όχι απολύτως καμία, ούτε έχουμε ζητήσει κάτι, κινούμαστε αποκλειστικά με όρους αγοράς. Αυτή τη στιγμή είμαστε η πρώτη και η μόνη ελληνική εταιρεία του είδους. Επικεντρώνουμε στον καλλιεργητή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις