Β. Δουλουφάκης: Στόχος της 5ης AgroExpo 2023 η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ιεράπετρας, της Κρήτης και όλης της Ελλάδας

Τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή θα έχουν οι επισκέπτες της 5ης AgroExpo 2023 όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Agrocapital ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Βαγγέλης Δουλουφάκης.

 

Στην έκθεση η οποία πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ιεράπετρας στις 26-28 Μαΐου 2023, θα ''στηθούν'' 80 περίπτερα τύπου παγόδας ενώ θα διατεθούν 10 θέσεις εξωτερικών εκθετών, όπου θα φιλοξενηθούν επιχειρήσεις που απαιτούν ανοικτό χώρο για την επίδειξη των προϊόντων τους όπως μηχανήματα ή θερμοκηπιακές καλλιέργειες κλπ.

 

«Ο πρωτογενής τομέας, οποίος συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της Κρητικής οικονομίας, πρέπει να στηριχθεί με δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη δυναμική του» ανέφερε στο Agrocapital ο κ. Δουλουφάκης.

 

Στόχος της έκθεσης όπως τόνισε είναι «η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ιεράπετρας, της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, προκειμένου να προβάλλει και να προωθήσει τα προϊόντα του και ταυτόχρονα με επίκεντρο τις σύγχρονες καλλιέργειες να ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εφοδίων, της τεχνολογίας και του εξοπλισμού».

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα στο νησί της Κρήτης ο ο Ειδικός Σϋμβουλος του Επιμελητηρίου Λασιθίου επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια «αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται, αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων». 

Και κατέληξε λέγοντας «το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα προμηνύεται λαμπρό, πολλά υποσχόμενο αλλά και ένα πεδίο και μέσο εξωστρέφειας των μοναδικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό».

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Δουλουφάκη στο Agrocapital.

 

- Τι θα δουν οι επισκέπτες της 5ης AgroExpo 2023;

Η 5η αγροτική έκθεση Ιεράπετρας το 2023 αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης πορείας που ξεκίνησε το 2016 και μεταξελίχθηκε σε μια μεγάλη και δυναμική αγοριτκή και εμπορική έκθεση στην ελλάδα και στην Ν.Α. Μεσόγειο. Με έδρα την πόλη της ιεράπετρας, σημείο αναφοράς των πρώιμων κηπευτικών της κρήτης, η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέσω αυτής προβάλλονται και προωθούνται εξελίξεις και καινοτομίες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και την οικονομία.

Η φετινή έκθεση θα διεξαχθεί στις 26-28 Μαΐου 2023 στο υπαίθριο χώρο της πρώην Agrex στην Ιεράπετρα. Η διοργάνωση υλοποιείται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Λασιθίου και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ιεράπετρας, στην έδρα του οποίου φιλοξενείται. Υποστηρίζεται δε από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τον Επαγγελματο-βιοτεχνικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Καφέ-Εστιατορίων Ιεράπετρας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης καθώς και το BIC Κρήτης.

Στην διεύθυνση agroexpoierapetra.gr  λειτουργεί η ιστοσελίδα της έκθεσης όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες για την έκθεση, την αίτηση συμμετοχής, στοιχεία κόστους ενοικίασης και διαφημιστικών καταχωρήσεων τόσο στο χώρο εντός της έκθεσης όσο και στο περιοδικό της. Επιπροσθέτως, η προβολή και η διαφήμιση των συμμετεχόντων εκθετών από τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημερώσης μέσω συνεντεύξεων, εταιρικών παρουσιάσεων, αλλά και στοχευμένων επιδείξεων προιόντων και υπηρεσιών τόσο κατά το στάδιο της προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, διασφαλίζουν μια επιτυχημένη παρουσία και ικανοποίηση εκθετών και επισκεπτών της έκθεσης.

- Πόσοι είναι οι εκθέτες;

Στην φετινή έκθεση θα ''στηθούν'' 80 περίπτερα τύπου παγόδας ενώ θα διατεθούν 10 θέσεις εξωτερικών εκθετών. Τα στεγασμένα περίπτερα διαθέτουν όλο τον απαιτούμενο εκθεσιακό εξοπλισμό αλλά και χώρους προβολής και τοποθέτησης διαφημιστικών προτάσεων για κάθε ένα από τους συμμετέχοντες εκθέτες, ενώ οι εξωτερικές εκθεσιακές θέσεις φιλοξενούν επιχειρήσεις που απαιτούν ανοικτό χώρο για την επίδειξη των προϊόντων τους όπως μηχανήματα ή θερμοκηπιακές καλλιέργειες κλπ. (κάθε χρόνο μέσα στο  χώρο της έκθεσης εγκαθίσταται ένα ολόκληρο θερμοκήπιο περί τα 100 τ.μ.).

- Τι σημαίνει για το νησί της Κρήτης η έκθεση;

Ο πρωτογενής τομέας, οποίος συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της Κρητικής οικονομίας, πρέπει να στηριχθεί με δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη δυναμική του. Αυτό σε μια παραδοσιακά παραγωγική περιοχή όπως η Ιεράπετρα, αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πραγματική αξία. H έμπρακτη στήριξη του Επιμελητηρίου Λασιθίου μέσω του θεσμού των εμπορικών εκθέσεων στην τοπική οικονομική και την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αποσκοπεί πρωτίστως να αναδείξει τον ρόλο και την σημασία του πρωτογενούς τομέα καθώς και τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.

 

- Για ποια προϊόντα ενδιαφέρεται ο Κρητικός αγρότης;

Σκοπός της 5ης Agroexpo2023 είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ιεράπετρας, της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, προκειμένου να προβάλλει και να προωθήσει τα προϊόντα του και ταυτόχρονα με επίκεντρο τις σύγχρονες καλλιέργειες να ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εφοδίων, της τεχνολογίας και του εξοπλισμού. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδος. Με παρεμβάσεις όπως η Agroexpo2023, στηρίζεται η βιώσιμη αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, προωθούνται καινοτομίες στον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας και ανανεώνονται οι γνώσεις παραγωγών και μεταποιητών στις νέες και μελλοντικές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα της αγροτικής και όχι μόνο οικονομίας της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα.

 

- Πως βλέπετε το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα του νησιού αλλά και της Ελλάδας γενικότερα;

Τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται, αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων. Με αυτό το δεδομένο το νησί μας, με τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, με την παραγωγή  ποιοτικών προϊόντων, με την κρητική κουζίνα, διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κατοχυρωθεί στον ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο χάρτη της αγροτικής παραγωγής. Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα προμηνύεται λαμπρό, πολλά υποσχόμενο αλλά και ένα πεδίο και μέσο εξωστρέφειας των μοναδικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις