Πριν το Πάσχα θα δοθεί η α΄ δόση οικογενειακών επιδομάτων

Το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις ετήσιες δαπάνες των υπουργείων αποδίδεται στο παιδί : 260 εκατομμύρια για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 για τα σχολικά γεύματα και 15 για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

Ο εξορθολογισμός από 1/1/2018 του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα αυξάνει τον συνολικό προυπολογισμό τους κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του νέου Επιδόματος Παιδιού, έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από το 90% των δικαιούχων οικογενειών.

 

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αναμορφώνει το παλιό καθεστώς με σκοπό τον εξορθολογισμό ενός άνισου συστήματος. Το νέο Επίδομα Παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Στη καινούρια δομή το εκάστοτε ποσό βάσης διπλασιάζεται για το 2ο παιδί, ενώ 4πλασιάζεται για το 3ο παιδί, 6πλασιάζεται για το 4ο κ.ο.κ. Το νέο επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

 

Στα τέλη Μαρτίου και πριν το Πάσχα θα δοθεί η Α δόση του νέου επιδόματος, με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

 

Η επεξεργασία των αιτήσεων και συνολικά η διαδικασία θα επισπευσθεί σημαντικά με τη βοήθεια της νέας ψηφιακής πλατφόρμας που προετοιμάζεται στο πρότυπο του Κοινωνικού Μερίσματος 2017. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και διασταυρώσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις