Συνεργασία Κρήτης - Κύπρου για το ελαιόλαδο

Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Κρήτης και Κύπρου για τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση εμπορίας του ελαιολάδου, βρίσκονται στο επίκεντρο δράσεων που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στο πλαίσιο προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Για τον λόγο αυτόν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις 23 και 24 Μαΐου στην Κύπρο του προέδρου του ΣΕΔΗΚ, δήμαρχου Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη και του επιστημονικού συμβούλου του συνδέσμου, Νίκου Μιχελάκη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, εκπροσώπους του υπουργείου Γεωργίας και συνεταιρικούς φορείς της Κύπρου.

Η δημιουργία και λειτουργία παρατηρητηρίου αγοράς ελαιολάδου, με ηλεκτρονική ενημέρωση για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι ημερίδες προβολής ελαιολάδου και διατροφικών προτύπων, καθώς και η οργάνωση διαγωνισμών και εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακής Κρητικής και Κυπριακής διατροφής, είναι μερικές από τις δράσεις της συνεργασίας μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, στην οποία σημαντική θέση θα έχει η οργάνωση δικτύου μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου. Παράλληλα, προγραμματίζονται σεμινάρια στην Κρήτη και την Κύπρο για στελέχη ελαιοτριβείων και τροποποιητικών επιχειρήσεων, η έκδοση οδηγών σχετικά με Ορθές Πρακτικές Ελαιοτριβείων και σεμινάρια Οργανοληπτικής Αξιολόγησης στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης των στελεχών του ΣΕΔΗΚ στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Γεωργίας, στην οποία συζητήθηκαν οι δράσεις του προγράμματος και αποφασίστηκε η αναζωογόνηση και αναδιοργάνωση του δικτύου «ΕΛΑΙΟΓΕΥΣΙΕΣ» που υπήρχε στην ανατολική και δυτική Κρήτη, με επέκτασή του σε όλη την Κρήτη και την Κύπρο. Στο συγκεκριμένο δίκτυο, συμμετέχουν ταβέρνες, εστιατόρια και επιχειρήσεις προϊόντων, που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επικείμενη αναδιοργάνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε αυτήν, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ, το προσεχές εξάμηνο.

Το νέο πρόγραμμα «Δρόμοι Ελιάς στην Κρήτη, Κύπρο και Αιγαίο» που έχει υποβάλλει ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Ένωση και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναπτύχθηκε από τον κ. Μιχελάκη και στελέχη του συνδέσμου, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και την Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Κύπρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις χάραξης και ανάδειξης διαδρομών με αξιοθέατα ελαιοκομικής σημασίας όπως, αρχαιολογικά μνημεία, μνημειακά ελαιόδεντρα, ελαιομουσεία, ελαιοταβέρνες, με στόχο την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις