Συνάντηση Μαραβέγια - ΚΕΟΣΟΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, συναντήθηκε με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Κατά τη συνάντηση το Προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ έθεσε ζητήματα που απασχολούν   τον αμπελοοινικό  κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε την παράταση της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4015/11 για ένα εξάμηνο δεδομένου ότι μέχρι 30/6/12 δεν υπάρχουν τα περιθώρια μετατροπής των ΚΕΣΕ σε Κλαδικούς ΑΣ, αφού οι μετατρεπόμενες ΕΑΣ σε ΑΣ θα αποτελέσουν μέλη των ΑΣ Κλαδικών ή των ΑΕΣ. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της, αρκετές σημερινές Τριτοβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις ούτε θα εμπίπτουν στο σημερινό νόμο, αλλά και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Επίσης η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε:
•    την αναγκαιότητα  διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων και μετά το 2015, γεγονός που θα επιτρέψει τη διατήρηση της εξειδικευμένης ΚΟΑ Οίνου και των μέτρων του τομέα μέσω του σχετικού Εθνικού Φακέλου γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης θα είναι ολέθριες
•    την αναγνώριση ότι η αμπελοκαλλιέργεια πληροί οικολογικούς στόχους, με συνέπεια την αυτόματη ένταξή της στην «πράσινη» ενίσχυση στο πλαίσιο της υπό μεταρρύθμιση ΚΑΠ.

Ο Υπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι  «η αμπελοκαλλιέργεια είναι τομέας που συνδέεται, πέρα από την οικονομία, με την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Θα καταβληθεί λοιπόν κάθε προσπάθεια, έστω και στο μεταβατικό διάστημα που διανύουμε, για τη διατήρηση και την προστασία του αμπελώνα μας, που αποτελεί ένα εμβληματικό κομμάτι της ελληνικής υπαίθρου».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις