Μουσείο σταφίδας ιδρύθηκε στο Αίγιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ομόφωνα αποφάσισε την αποδοχή της προσφοράς του συμπολίτη Π. Κουνινιώτη, ενός ιδιωτικού μουσείου που έχει δημιουργήσει με τα παρακάτω εκθέματα:

• Παλαιά συντηρημένα μηχανήματα των εργοστασίων της επιχείρησης Κουνινιώτης της περιόδου 1900-1940.
• Παλαιά καλλιεργητικά μηχανήματα που αφορούν την καλλιέργεια της σταφίδας.
• Έπιπλα, πίνακες, φωτογραφίες και μικροαντικείμενα.
• Το αρχειακό υλικό του εργοστασίου συσκευασίας σταφίδας Κουνινιώτης από το έτος 1876 έως και σήμερα.
• Αρχειακό υλικό, έγγραφα και ντοκουμέντα συλλόγων και άλλων φορέων εχόντων σχέση με την κορινθιακή σταφίδα.

Το υλικό αυτό δωρίζετε στον Δήμο Αιγιαλείας με στόχο να δημιουργηθεί Μουσείο Σταφίδας στο Αίγιο και με μόνη απαίτηση του δωρητή να δοθεί το όνομά του στην συλλογή αυτή. Παράλληλα θα γίνουν όλες οι διερευνητικές και προπαρασκευαστικές ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας για την ίδρυση Μουσείου Σταφίδας, την μεταφορά, την διαφύλαξη και για την στέγασή του υλικού σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Η δωρεά αυτή είναι πολύ σημαντική, ουσιαστική και ανεκτίμητης αξίας όσο αφορά την ιστορία της πόλης που τόσο είναι συνυφασμένη με την καλλιέργεια και την εμπορία της σταφίδας. Η συλλογή αυτή αποτελεί, ιδιαίτερα ως προς το αρχειακό της κομμάτι, πολύτιμη και αναντικατάστατη πηγή γνώσης και μνήμης για την περιοχή. Αφορά το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής, την καλλιέργεια του, την βιοτεχνική του επεξεργασία, την εμπορική του διαχείριση, την εξαγωγή του και την οικονομική προσφορά της σταφίδας στον τόπο.

Παράλληλα η συλλογή αυτή θα μπορούσε να επιτελέσει εκπαιδευτικό ρόλο και να βοηθήσει ουσιαστικά του μαθητές της περιοχής να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν και την ιδιαίτερη ιστορία της πόλης του Αιγίου τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ενώ η δημιουργία ενός Μουσείου Σταφίδας στο Αίγιο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την τουριστική προβολή της περιοχής.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις