Ευνοϊκή απόφαση Αρείου Πάγου για αγροτικούς συνεταιρισμούς

Και οι αγροτικές επιχειρήσεις δηλαδή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), πέραν των αγροτών θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια που έχουν πάρει από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργικών εργασιών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 11/2017 απόφασή της έκρινε ότι η νομοθετική προνομιακή μεταχείριση την οποία έχουν οι αγρότες για τα δάνεια τους που έχουν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα, όπως είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργικών εργασιών. Παράλληλα στην απόφαση της Ολομέλειας τονίζεται ότι η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση περιλαμβάνει και τους δανειολήπτες εκείνους που δεν είναι πλέον αγρότες («έχουν χάσει την ιδιότητα του αγρότη»).

Ειδικότερα, με την απόφασή τους οι αρεοπαγίτες επεκτείνουν την προνομιακή μεταχείριση που έχουν οι αγρότες και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ, κ.λπ.), σύμφωνα με τον ν. 3259/2004. Η Ολομέλεια αποφάνθηκε πως η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς αποσκοπούν «στην προσέλκυση και ενίσχυση νέων κυρίως στη συστηματική εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Τα νομικά αυτά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.) να έχουν συσταθεί από πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η κύρια δραστηριότητά τους να «συνίσταται πράγματι στην άσκηση γεωργικών εργασιών, σχετικών με συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, από την οποία αντλούν τα εισοδήματά τους».

Για τη σύσταση των νομικών αυτών προσώπων να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικα.
Τέλος σημειώνεται ότι επί της ουσίας επεκτείνεται η ισχύς του νόμου 3259/2004 υπέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΑΤΕ («κόκκινα δάνεια»), οι οποίοι κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. 

 efsyn.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις