Copa - Cogeca:κρίσιμος ο ρόλος των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

 

 

Oι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με διακήρυξή τους που έδωσαν στην δημοσιότητα στις 22 Νοεμβρίου υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην εξασφάλιση καλής ποιότητας τροφίμων για τους ευρωπαίους καταναλωτές, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω διακήρυξη παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΗΕ για τον χαρακτηρισμό του 2014 ως Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας, και περιγράφει τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.

 

Όπως τονίστηκε, η στήριξη της οικογενειακής γεωργίας είναι σημαντικότερη από ποτέ σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας, λόγω της αστάθειας της αγοράς και της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης τροφίμων.
 

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της διακήρυξης έχει ως εξής:

 

Διακήρυξη των Ευρωπαίων Γεωργών και των Αγρο - Συνεταιρισμώνσχετικά με το ρόλο της Οικογενειακής Γεωργίας


 

Με αφορμή την επίσημη ανακήρυξη του Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας 2014 από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ευρωπαίοι γεωργοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην εξασφάλιση καλής ποιότητας τροφίμων για τους ευρωπαίους καταναλωτές, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών.

Οι Copa - Cogeca καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν ένα ανταγωνιστικό μέλλον και ποιότητα της ζωής συγκρίσιμη με άλλους τομείς που οι νέοι θέλουν να αποτελούν μέρος τους.
 

Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος από τα 25 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, και των πάνω από 400 δισ. ευρώ της ετήσιας παραγωγής αξίας της Ε. Ε. των 28 κρατών μελών. Πρόκειται για μια βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και σε περιοχές όπως η Αφρική. Στην Ευρώπη, τα οικογενειακά αγροκτήματα συχνά έχουν ιστορία πολλών γενεών, παρέχοντας ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα καλής ποιότητας τροφίμων, που παράγονται με βιώσιμο τρόπο ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΕ, παράλληλα με τη φροντίδα για το περιβάλλον. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Για να διασφαλίσουμε την μελλοντική ανανέωση των γενεών, τα οικογενειακά αγροκτήματα - σε όλες τις μορφές τους - πρέπει να είναι μια οικονομικά βιώσιμη και κερδοφόρα δραστηριότητα. Οι αγρότες που ασχολούνται με την οικογενειακή γεωργία θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εκμετάλλευσή τους. Την στιγμή, μάλιστα, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος των εισροών, τις ακραίες συνθήκες της αγοράς και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, οι Copa - Cogeca καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι:

- Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν πρόσβαση σε γη και φυσικούς πόρους.

- Οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν σημαντικά και θα ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία με τη γνώση να μεταφέρεται στους αγρότες.

- Θα τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά με ενωμένες δυνάμεις, προκειμένου να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να απολαύσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις λιανικές τιμές, διαχειριζόμενοι καλύτερα την αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς.

- Δίδεται επαρκής κατάρτισης και την εκπαίδευση στους αγρότες για να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό μέλλον.

- Θα αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο η αναντικατάστατη συμβολή των γυναικών στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

- Δίδεται στήριξη στους νέους γεωργούς, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους.

- Οι αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων θα αντιμετωπιστούν έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν καλύτερες ευκαιρίες για τη δημιουργία εσόδων από την αγορά.

- Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλες υποδομές, σύμφωνα με την υπόλοιπη κοινωνία.

-Οι δύο πυλώνες της νέας μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα εφαρμοστούν σωστά με ελαχιστοποιημένη γραφειοκρατία.

Το Διεθνές Έτος Ομογενειακής Γεωργίας 2014 είναι υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), των Ηνωμένων Εθνών, και έχει στόχο να αναβαθμίσει στην κοινή γνώμη τον ρόλο της οικογενειακής γεωργίας προβάλλοντας παγκοσμίως τη συμβολή της στη μείωση της πείνας και της φτώχειας, στην επισιτιστική ασφάλεια, στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, αλλά παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια δυναμική, σύγχρονη, ανθεκτική γεωργία στο μέλλον, που θα δίνει ένα βιώσιμο μέλλον στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις