ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ για τη νέα ΚΑΠ

Σειρά προτάσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατέθεσαν στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάτσιαν Τσιόλος εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), δια του Προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα, εκτιμά ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, περιλαμβάνει θετικά σημεία, όπως η στήριξη της γεωργίας και μετά το 2014, η ευελιξία που έχουν τα κράτη-μέλη στην εφαρμογή της, οι διατάξεις για νέους αγρότες και μικρούς παραγωγούς, αλλά και η οροφή των ενισχύσεων. Ωστόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ εντοπίζει τέσσερα βασικά αρνητικά σημεία. Κατ' αρχάς τη μείωση των εισροών στη χώρα μας σε μια στιγμή που βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Δεύτερον, τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την «πράσινη ενίσχυση» με το υποχρεωτικό-ανελαστικό ποσοστό του 30% είναι πολύπλοκες, γραφειοκρατικές, δαπανηρές και δύσκολα διαχειρήσιμες που δυσχεραίνουν την ανταγωνιστική θέση των αγροτών.

Τρίτον, εκτιμά ότι είναι αδύνατος ο ορισμός του ενεργού αγρότη και τέταρτον την κατάργηση των «ειδικών δικαιωμάτων» στην Κτηνοτροφία. Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ.Καραμίχας, έθεσε και το ζήτημα της συμφωνίας της ΕΕ με το Μαρόκο. Συμφωνία που φιλελευθεροποιεί το αγροτικό εμπόριο σε ποσοστό 60% τη στιγμή που οι εισαγωγές της Ε.Ε από το Μαρόκο ανέρχονται στα 900 εκατ. Ευρώ και οι εξαγωγές της στα 600 εκατ. Ευρώ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε τη μη προώθηση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως οι επιπτώσεις της για το Νότο της Ευρώπης που παράγει ομοειδή προϊόντα με το Μαρόκο θα είναι σημαντικές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως ισχυρός αγροτικός τομέας, χωρίς ισχυρή ΚΑΠ δεν μπορεί να υπάρξει και ισχυρή ΚΑΠ προϋποθέτει και επάρκεια χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΕΣΑΣΕ σημειώνει πως πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις για τον προϋπολογισμό της, ενώ εκτιμά ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνονται για το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ θα δημιουργήσουν πολλές δυσλειτουργίες, γραφειοκρατία και αδικίες. Σε ότι αφορά στις ενισχύσεις, αυτές θα πρέπει κατά τη Συνομοσπονδία να κατευθυνθούν στους πραγματικούς ενεργούς αγρότες, στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Τέλος, από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ετέθη και το ζήτημα της απόκλισης μεταξύ της τελικής τιμής που καταβάλει ο καταναλωτής και της τιμής που εισπράττει ο παραγωγός, ζητώντας να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις