9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Οι προοπτικές και η δυναμική του πρωτογενή τομέα
9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Οι προοπτικές και η δυναμική του πρωτογενή τομέα

Στο επίκεντρο της ανάλυσης τέθηκαν ζητήματα όπως η στρατηγική της ΕΕ και η καινοτομία στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, ο ρόλος των cluster στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και αειφόρων αγροτικών πρακτικών, η σημασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τα αγροτικά προϊόντα και ο ρόλος της τραπεζικής χρηματοδότησης στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών αλυσίδων.

Το 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την κεντρική ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ο οποίος μάλιστα είχε επιστρέψει από το συμβούλιο ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι είναι πλέον «αστικός μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα» σημειώνοντας ότι μέσα σε μία δεκαετία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ενώ επισήμανε ότι περιμένει το 2020 η χρονιά να κλείσει με ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο εξαγωγών εισαγωγών,

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον πρωταθλητισμό όπως είπε των φρούτων και τον λαχανικών τα οποία εν μέσω πανδημίας κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ (με αύξηση 14% σε επίπεδο αξιών και 4-6% σε επίπεδο ποσοτήτων). Ο πρωτογενής τομέας τόνισε είναι πολύ δυναμικός κι έχει εξαιρετικές προοπτικές και εξαιρετική δυναμική ενώ άντεξε περισσότερο από όλους τους άλλους καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να τρώμε» κι αυτό καταδείχθηκε περίτρανα την περίοδο του κορονοϊού.

Ο υπουργό στη συνέχεια εστίασε στην προσπάθεια της Ευρώπης να συνδυάσει στόχους που φαίνεται να συγκρούονται μεταξύ τους, από τη μια μία στρατηγική για πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική Γεωργία που θα διασφαλίζει εισόδημα στους γεωργούς και τρόφιμα στον πληθυσμό κι από την άλλη μια προσπάθεια για πιο Πράσινη Γεωργία με πρόσθετες υποχρεώσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον. 

Ο κ. Βορίδης έκανε ειδική αναφορά στη μάχη του πρωθυπουργού να μην μειωθούν οι πόροι της ΚΑΠ κάτι που τελικά επετεύχθη με μία μικρή μείωση 2,5% στις βασικές ενισχύσεις αλλά αντιστοίχως με αύξηση 8% στον τομέα των επενδύσεων.

Στην νέα προγραμματική πορεία -όπως είπε- ο υπουργός οι παράλληλοι στόχοι για να επιτευχθούν απαιτείται πολιτική δέσμευση, ακόμα καλύτερα και διακομματική και διαχρονική, και προφανώς η δέσμευση αυτή πρέπει να εκφράζεται με δέσμευση πόρων για επενδύσεις στις ανάλογες τεχνολογίες, στην εκμηχάνιση που βάσει σχεδίου θα βοηθήσουν στην επίτευξή των στόχων διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα του κλάδου που θα εξασφαλίζει εισόδημα στους γεωργούς. Γεωργία ακριβείας,πράσινη, ψηφιακή γεωργία, οικιακή οικονομία είναι οι όροι που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής το επόμενο διάστημα σημείωσε και συνέχισε ο υπουργός λέγοντας: Προϊόντα αυξημένης τυποποίησης, πιστοποιημένα, με λεπτομερείς πληροφορίες για τον καταναλωτή θα πρέπει να είναι στο εξής η στόχευση τόνισε ενώ σημείωσε ότι απαιτείται ένταση της προσπάθειας αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο για την Γεωργία και τους παραγωγούς που έχουν αυτοπεποίθηση αλλά και διάθεση συνεργασίας και συνεταιρισμού. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον καθώς υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα ενώ διαπίστωσε ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Τέλος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να μην αφήσει εν μέσω πανδημίας κανέναν αβοήθητο αλλά να συνεχιστεί η στοχευμένη στήριξη όπου απαιτείται.

Μπορεί η πανδημία να έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι εξελίξεις στη Νέα ΚΑΠ τρέχουν.

Όπως είπε  τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξε συναίνεση για τους τρεις νέους κανονισμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία και για τον μεταβατικό κανονισμό.

Η νέα προγραμματική περίοδος οριοθετείται από το 2021 έως το 2027, με τα πράγματα να αλλάζουν καθώς θεωρήθηκε κομβική η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που καθυστέρησε την ψήφιση των νέων κανονισμών.

Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας, μεταξύ 2021 και 2022 θα υπάρξει προετοιμασία για τις ενισχύσεις τα μέτρα και τις άλλες δράσεις και από το 2023 ξεκινά η νέα ΚΑΠ.

Τα ποσά κινούνται, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Το συνολικό ποσό είναι 19,3 δισ. ευρώ: τα 14,5 αφορούν άμεσες ενισχύσεις και τα 4,1 είναι ο επενδυτικός πυλώνας της νέας ΚΑΠ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγηθούν 371 εκατ. στον πυλώνα 2 της ΚΑΠ και 440 εκατ. προωθητικά προγράμματα.

Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα είναι οι αγρότες να γίνουν προστάτες του περιβάλλοντος (ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία) καθώς το 40% της νέας ΚΑΠ αφορά σε πράσινες δραστηριότητες.

«Αυτά πρέπει να γίνουν με γεωργικό δυναμικό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, καθώς σύμφωνα με στοιχία της ΕΛΣΤΑΤ το 0,9% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι 250.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κατά πλειονότητα πάνω από 58 ετών.

Το ανθρώπινο αγροτικό δυναμικό καλείται να συμμετέχει σε δράσεις με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή και όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας θα δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση των αγροτών, ώστε να υιοθετηθούν γρήγορα από τους αγρότες τα νέα δεδομένα.
 

 Αειφορική διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση: Μια ολιστική προσέγγιση

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όσον αφορά την ύπαρξη υδάτινων πόρων, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείρισή τους όπως υποστήριξε στο 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας ο Χρίστος Βλαχοκώστας, μέλος της ερευνητικής ομάδας «Βιώσιμες Αγροδιατροφικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες», του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα προβλήματα όσων αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι οι παράνομες υδροληψίες και η μη ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, η άρδευση με μη ενδεδειγμένες μεθόδους, η οργάνωση και η λειτουργία των ΤΟΕΒ, το μεγάλο ποσοστό απωλειών κατά την διαδικασίας άντλησης-άρδευσης, η αξιοπιστία μέτρησης και τιμολόγησης του νερού και τα ζητήματα των υδροβόρων καλλιεργειών σε πιεσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχοκώστα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση των αγροτών για ορθολογική χρήση του νερού και η συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Σημαντική δε είναι η αντικατάσταση του καταιονισμού και η εφαρμογή της οικονομικότερης μεθόδου στάγδην άρδευσης.
Ο ερευνητής του ΑΠΘ επισήμανε ακόμα πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει τροποποίηση θεσμικού πλαισίου υδροληψιών με έμφαση στην άρδευση.

Ο ρόλος των cluster στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και αειφόρων αγροτικών πρακτικών: Η περίπτωση του Internet of Food Alliance

Τον ρόλο των cluster στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και αειφόρων αγροτικών πρακτικών περιέγραψε ο διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Φίλιππος Παπαδόπουλος, περιγράφοντας μάλιστα το Internet of Food Alliance (InoFA).

O κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να δώσει λύσεις για όλα και θα έχει και νικητές και χαμένους.

Επισήμανε δε πως προϋποθέσεις της αποδοχής τεχνολογίας είναι οι καλλιέργειες υψηλής αξίας ανά στρέμμα, καθώς και η εκπαίδευση και υποκίνηση αγροτών.

Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση από πλευράς αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Περιγράφοντας cluster αγροδιατροφής Internet of Food Alliance (InoFA), ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια εφοδιαστική αλυσίδα περιστοιχισμένη από παρόχους υπηρεσιών.

Όπως περιέγραψε ο συνδετικός ιστός είναι η φτηνή και ασφαλής συνδεσιμότητα μέσω δικτύου υπερβραχέων ραδιοκυμάτων LoRa.

Ακολούθως επισήμανε τη σύνδεση των κρίκων της αλυσίδας μέσω B2B ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς και τη δυνατότητα benchmarking αειφόρων πρακτικών.

Σημαντική σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι η επικοινωνία με τον καταναλωτή μέσω QR Codes και instore digital beacons.
Μάλιστα επισήμανε τη δυνατότητα επιδότησης επενδύσεων σε ψηφιακές λύσεις έως 500.000 ευρώ.

Ο ρόλος της τραπεζικής χρηματοδότησης στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών αλυσίδων

Η στρατηγική βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδοτική στήριξη των τεχνολογιών στη γεωργία είναι δεδομένη σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε Αλέξιος Πολυτάκης, διευθυντής του Κέντρου Εργασιών Αγροτικού Τομέα και αγροτικής τραπεζικής στο 9ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Ο κ. Πολυτάκης είπε πως η τράπεζα Πειραιώς που πήρε τη σκυτάλη από την Αγροτική Τράπεζα δεν έχει ρόλο αγροτικής πολιτικής, αλλά στόχος είναι η εμπορία του τελικού προϊόντος να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένα πεδίο που καλεί τους χρηματοδοτικούς φορείς να κατανοούν το πεδίο που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν.

Όπως είπε ο κ. Πολυτάκης στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει καλή γνώση του τομέα, όπως και το ότι γνωρίζουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως «η τελευταία ΚΑΠ τελείωσε το 2020 και ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η γέφυρα για τη νέα ΚΑΠ».

Ακόμα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης που έχει αναλάβει η Τράπεζα.

Αυτές είναι:

* στήριξη της αγροτικής παραγωγής

* στρατηγική δέσμευση στήριξης νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα

* στήριξη επενδυτικών έργων για την αγροτική εκμετάλλευση και η στήριξη του νοικοκυριού

Ο κ. Πολυτάκης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους άλλους σε αυτόν τον τομέα, ενώ προέβαλε τη συμβολαιακή τραπεζική ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει ως κοινό στόχο την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε έναν κόσμο που αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή εντείνεται πρέπει να παράγουμε πολλά περισσότερα με πολύ λιγότερα μέσα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις