Και η παραγωγή γαρίδας σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας

Οι αγρότες που έχουν καλλιεργήσει γαρίδες μαύρης τίγρης για τις εξαγωγικές αγορές με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδη αντιμετωπίστηκαν με ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του ιού, η οποία κατέστρεψε τα όνειρά τους καταστρέφοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και προκαλώντας την κατάρρευση της ζήτησης.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια αγρότες καλλιεργούν γαρίδες σε 2,72 εκατομμύρια εκτάρια στη νοτιοδυτική παράκτια περιοχή και προμηθεύουν τα προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Οι τιμές μιας νέας συγκομιδής γαρίδας μαύρης τίγρης μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 300-360 Tk ανά χιλιόγραμμο σε επίπεδο αγροκτήματος αυτό το μήνα από ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ο κοροναϊός έτρωγε τη ζήτηση από αγοραστές στο εξωτερικό.

«Οι εξαγωγείς σχεδόν δεν έχουν όρεξη για γαρίδες φέτος και πρέπει να πουλήσουμε το προϊόν σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο κοροναϊός μας έβαλε σε βαθύ πρόβλημα», δήλωσε ο Tipu Hawlader, ένας καλλιεργητής γαρίδας στη Mongla, στην περιοχή Bagerhat, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής γαρίδας.

Ο Απρίλιος μέχρι τον Οκτώβριο περιλαμβάνει την κύρια εποχή των γαρίδων καθώς οι αγρότες συγκομίζουν καλλιέργειες.

Οι τιμές των γαρίδων μεγαλύτερου μεγέθους είναι 4,5 $ 4,80 $ ανά λίβρα, μειωμένες κατά 20% από 4,80 $ πριν από ένα χρόνο. Οι γαρίδες ίδιας ποιότητας πωλούνται σε υψηλότερες τιμές στην εγχώρια αγορά.

Η κατανάλωση γαρίδας μειώθηκε σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό προκάλεσε μείωση των τιμών, δήλωσε ο Atiqur Rahman, εκτελεστικός διευθυντής της National Seafood Industries.

«Εάν οι χαμηλές τιμές παραμείνουν, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι αγρότες, επειδή η εγχώρια αγορά δεν είναι αρκετά μεγάλη για να καταναλώσει όλες τις γαρίδες που καλλιεργούνται και να εξασφαλίσει κερδοφόρες τιμές για τους καλλιεργητές».

Μόνο μερικά εργοστάσια επεξεργασίας που παράγουν εξαγώγιμες γαρίδες αγοράζουν τώρα, σύμφωνα με τον Didarul Alam Dulal, έναν γαλακτοπαραγωγό και ιδιοκτήτη αποθήκης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις