Υποστηρίζοντας την κακοποιημένη αλιευτική βιομηχανία της Ευρώπης

Η Γαλλική Ριβιέρα είναι ασυνήθιστα ήσυχη. Με τα πολυτελή σκάφη αναψυχής και τα κρουαζιερόπλοια που αναγκάζονται να παραμείνουν στο λιμάνι, μόνο βιοτεχνικοί ψαράδες, όπως ο Loïc Gourlaouen, εξακολουθούν να βγαίνουν στη θάλασσα. Ο Απρίλιος μέχρι και τον Ιούνιο θα ήταν συνήθως η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου, αλλά η πανδημία άλλαξε όλα αυτά. Για να παραμείνει, ο Λοτς έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο κανονικό.

«Οι συνηθισμένοι πελάτες μας είναι εστιατόρια και τα χάσαμε λόγω του τερματισμού λειτουργίας. Οι υπόλοιποι πελάτες μας είναι ιδιώτες. Έχουμε αρχίσει να παραδίδουμε ψάρια στα περισσότερα από αυτά. Ψαρεύουμε το πρωί και κάνουμε παραδόσεις το απόγευμα. Αυτό καθιστά πολύ ημέρες στη δουλειά» λέει ο Λότς.

Παρά το γεγονός ότι έχασε τον μισό κύκλο εργασιών του, ο Λότς και οι ψαράδες σαν αυτόν, λένε ότι αισθάνονται καθήκον να συνεχίσουν να παρέχουν φρέσκο ​​ψάρι στους πελάτες τους που έχουν κολλήσει στο σπίτι. Οι παραγγελίες λαμβάνονται μέσω τηλεφώνου.

Με την παράδοση πριν από τη μετάβαση στη θάλασσα, η εργάσιμη ημέρα μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από τις 4πμ έως τις 9μμ. Αλλά οι ψαράδες γνωρίζουν ότι είναι τυχεροί που εξακολουθούν να εργάζονται. Σε ορισμένα μέρη της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, περισσότερο από το 90% των μικρών αλιευτικών σκαφών αναγκάστηκε να σταματήσει να λειτουργεί λόγω της πανδημίας.

Αν και οι οδικές αγορές είναι κλειστές, οι ψαράδες στη νότια γαλλική πόλη Αντίμπ έχουν λάβει άδεια να πουλήσουν τα αλιεύματά τους απευθείας στο λιμάνι. Για όσους επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι, υπάρχει αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα: μόνο ένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ για να μετριαστεί η κρίση.

Πολλοί τοπικοί ψαράδες, ωστόσο, λένε ότι προτιμούν να συνεχίσουν να εργάζονται - με τις απαραίτητες προφυλάξεις - αντί να βασίζονται στην κυβερνητική υποστήριξη.

 

Δείτε επίσης