Προς πιστοποίηση για τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά η Γαρίδα και η Σαρδέλα Αμβρακικού

«Ταυτότητα» με στόχο την ένταξή τους στα Μητρώα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) αναμένεται να αποκτήσουν δύο είδη του Αμβρακικού κόλπου: Η γαρίδα (γάμπαρη) και η σαρδέλα!

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε την έγκριση δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών καταχώρησης της ονομασίας "Γαρίδα Αμβρακικού" και "Σαρδέλα Αμβρακικού" στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, με συνολικό ποσό 18.600 ευρώ.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων και η ένταξή τους στα Μητρώα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού Κόλπου, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σ' αυτή, με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.

Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ' αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.

Όπως κατέδειξε η επιστημονική έρευνα, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους υπό την καθοδήγηση του καθ. Ιωάννη Σκούφου, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού, ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις