Τα διάφανα ψάρια, υπάρχουν

Τα σπάνια διάφανα ψάρια ζουν στα κρύα νερά του Νότιου Ωκεανού, δεν διαθέτουν λέπια και, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί που τα μελετούν, δεν διαθέτουν επίσης αιμοσφαιρίνη, την ουσία δηλαδή που κάνει το αίμα κόκκινο και βοηθά στην παροχή οξυγόνου στο σώμα. Η πλειονότητα των ζώων διαθέτει αιμοσφαιρίνη σε ποσοστό 45% στο αίμα. Το αντίστοιχο ποσοστό αιμοσφαιρίνης σε αυτό το είδος ψαριού είναι μόλις 1%.

Αν και οι επιστήμονες προβληματίζονται από την έλλειψη αυτής της κρίσιμης για την επιβίωση ουσίας, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η απουσία της οφείλεται στην ασυνήθιστα μεγάλη καρδιά των συγκεκριμένων ψαριών που χρησιμοποιούν αντί για αιμοσφαιρίνη το πλάσμα του αίματος ώστε να οξυγονώνεται το σώμα τους.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο είδος διάφανου ψαριού συνεχίζει να διερευνάται από τους επιστήμονες και δεν έχει ακόμη λάβει κάποια επιστημονική ονομασία.

Ο... τυχερός ψαράς ονομάζεται Stewart Fraser και όλα συνέβησαν όταν αποφάσισε να πάει για ψάρεμα με τους γιους του, Conaugh και Finn, 53 μίλια βόρεια της χερσονήσου Karikari του Βόρειου Νησιού.

Ξαφνικά, είδε κάτι σαν γαρίδα να κολυμπάει κοντά στην επιφάνεια του νερού.

 



Το έπιασε κι έμεινε άφωνος με αυτό που είδε! «Ήταν σαν ζελέ, δεν έβλεπα τίποτα μέσα του εκτός από μια πορτοκαλί σταγόνα κοντά στην ουρά του», είπε στη Daily Mail.

Ο Fraser παραδέχτηκε πως δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

 



Όμως τα διάφανα ψάρια, υπάρχουν. Ονομάζονται Salpa maggiore, ένα είδος θαλάσσιων ασπόνδυλων, σύμφωνα με την Deborah Cracknell, κορυφαία ερευνήτρια του Εθνικού Ενυδρείου του Πλίμουθ. Αυτά τα ψάρια κολυμπούν κυρίως σε κρύες θάλασσες, τρέφονται με πλανκτόν και θεωρείται πως είναι διάφανα για να προστατεύονται όταν κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια.

Μπορούν να δημιουργήσουν κλώνους του εαυτού τους όταν η τροφή είναι άφθονη και μπορούν να αυξηθούν πιο γρήγορα από κάθε άλλο πολυκύτταρο πλάσμα

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις