Το καραγκούνικο πρόβατο

Του Στέφανου Αγγελάκη* για το agrocapital 

Το καραγκούνικο πρόβατο είναι μια καθαρόαιμη φυλή με καταγωγή από την Θεσσαλία (η Θεσσαλία ήταν η γενέτειρα του Αχιλλέα, του μακράν πιο διάσημου ήρωα του Τρωικού πολέμου).

Το καραγκούνικο πρόβατο υπήρξε η πολυπληθέστερη φυλή στον ελλαδικό χώρο με πληθυσμό που έφτανε τις 200.000 προβατίνες περίπου. Ήταν η φυλή που το γάλα της χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την παραγωγή Φέτας στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας, το καραγκούνικο πρόβατο είναι ζώο που εκτρέφεται για δύο λόγους, τόσο για το γάλα όσο και για το σφαγείο του. Το βάρος των ενήλικων κριαριών ποικίλει από 90 έως 110 κιλά, ενώ οι προβατίνες ζυγίζουν περίπου65 με 80 κιλά.

Ο συνηθέστερος χρωματισμός τους είναι λευκό με πιτσιλωτά μαύρα σημάδια σε πρόσωπο και πόδια. Είναι επίσης μεγαλόσωμα και  μυώδη ζώα.

 

Ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής ανά προβατίνα είναι περίπου 220 λίτρα σε μια γαλακτική περίοδο, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζώα που έφτασαν τα 530 λίτρα. Τελευταίο αλλά όχι ήσσονος σημασίας, κάποιες εκμεταλλεύσεις έχουν φτάσει τον δείκτη πολυδημίας της φυλής στο 1.5 – 1.8 .

*Είναι αφιερωμένο στον πρόωρα και αναπάντεχα χαμένο πατέρα μου,κο Βάιο Αγγελάκη. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις