"Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά"

Η 18η Νοέμβρη έχει οριστεί ως "Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά" με στόχο την εξάλειψη της αλόγιστης χρήσης τους. Είναι σαφές ότι τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο η κατάχρησή τους μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα


Η μόνη λύση είναι η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, που βοηθά στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων. Όπως επισημαίνει και ο ευρωπαϊκός κτηνιατρικός κλάδος έχει μεγάλη σημασία η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών για αυτό και η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα. Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (F.V.E.) εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) , η οποία εκπροσωπεί τους ευρωπαίους γιατρούς, για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να γίνονται βήματα από κοινού τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και των ζώων για τη διατήρηση αυτών των πολύ βασικών φαρμάκων για τις επόμενες γενιές. 

Οι κτηνίατροι, ως βασικοί υπεύθυνοι για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα, είναι μέρος της λύσης, όμως η επιτυχία μπορεί να έρθει μόνο μέσω της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας. Για αυτό και οι πολίτες τόσο για τους ίδιους όσο και για τα ζώα τους, ζώα συντροφιάς και παραγωγικά ζώα, οφείλουν πάντα να τηρούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων γιατρών.

Η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ.

Αθηνά Τραχήλη

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις