Το νερό είναι πολύτιμο για να το σπαταλάμε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει ποιοτικές απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ  για την επαναχρησιμοποίηση του νερού

Κάθε άνθρωπος καταναλώνει περίπου 200 λίτρα νερού ανά ημέρα. Παράλληλα, η λειψυδρία έχει αναγνωριστεί ως ένα παγκόσμιο ζήτημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για καλύτερους τρόπους διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων και η ασφαλής κι αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση του νερού αποτελεί βασική προτεραιότητα της εγκυκλίου του Σχεδίου Δράσης Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, προκειμένου να προωθήσει την επέκταση των ασφαλών και αποτελεσματικών τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης του νερού, αναπτύσσει ελάχιστες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ποιότητας για την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Τα περιστατικά λειψυδρίας και ξηρασίας έχουν αυξηθεί δραματικά τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση σε ολόκληρη την ΕΕ, και είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο σοβαρές και συχνές στο μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, που φέτος εστιάζει στο νερό που πάει χαμένο, μας υπενθυμίζει τη σημασία της αειφόρου διαχείρισης των πόρων γλυκού νερού. Η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, επεκτείνοντας τον κύκλο ζωής του νερού και τη διατήρηση των πόρων. Προσφέρει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση υδροδότησης, ενώ παρέχει μεγάλες δυνατότητες για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ.

Ο Καρμένου Βέλα, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία,  δήλωσε: «Η μεγαλύτερη δυναμική της κυκλικής οικονομίας συνίσταται στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού δεν αποτελεί απλά μια ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα της τοπικής λειψυδρίας, αλλά μια επιπλέον οικονομική ευκαιρία που οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν. Το νέο πλαίσιο που προτείνουμε θα ενθαρρύνει την ευρύτερη κι ασφαλέστερη χρήση αυτής της τεχνολογίας και θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τη λειψυδρία και τις ασταθείς τιμές. Θα δημιουργήσει, επίσης, θέσεις εργασίας κι ευκαιρίες, καθώς και τις προϋποθέσεις για αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον

Με σκοπό την επιστέγαση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια φιλόδοξη πολιτική στο νερό, ο Αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν και ο Επίτροπος Καρμένου Βέλα, αρμόδιοι για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέγραψαν κοινή δήλωση.

 

Ανακύκλωση νερού στη γεωργία

 

Κοινές απαιτήσεις ποιότητας για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ θα ωφελήσουν τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι μία αξιόπιστη και ευέλικτη παροχή νερού, καθώς δεν επηρεάζεται από την εποχιακή ξηρασία και τη μεταβλητότητα του καιρού. Η τεχνολογία είναι, επίσης, σε θέση να καλύψει τις περιόδους με αυξημένη ζήτηση νερού. Ως εκ τούτου, οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην αρδευτική ικανότητα της εκάστοτε περιόδου, μειώνοντας τον κίνδυνο της αποτυχίας των καλλιεργειών και την απώλεια εισοδήματος. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην αξία της γης, δεδομένου ότι επιτρέπει στους αγρότες να χρησιμοποιούν το νερό ακόμη και αν βρίσκονται σε άνυδρες περιοχές[1]. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα επεξεργασμένα λύματα μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ανάγκη για πρόσθετα λιπάσματα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων για τους αγρότες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Enrico BRIVIO; τηλ.: +32 2 295 61 72; e-mail: [email protected]  

Iris PETSA; τηλ.: +32 2 299 33 21; e-mail: [email protected]

 

3 ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΑΡΙΘΜΟΙ

ΔΕΔΟΜΕΝΟ #1

Το νερό είναι ένας πολύτιμος αστείρευτος πόρος. Παρά το γεγονός ότι το 72% της Γης καλύπτεται από νερό, λιγότερο από το 3% αυτού του νερού είναι πόσιμο ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων και στη γεωργία.

 

ΔΕΔΟΜΕΝΟ #2

Η λειψυδρία δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μόνο για μερικές χώρες της Ευρώπης, αλλά σταδιακά αποτελεί ζήτημα αρκετών μελών της ΕΕ. Μέχρι το 2030 αναμένεται ότι η πίεση στα υδάτινα αποθέματα και η λειψυδρία θα επηρεάσουν τις μισές λεκάνες απορροής στην Ευρώπη.

 

ΔΕΔΟΜΕΝΟ #3

Εκτιμάται ότι το δυναμικό της τεχνολογίας επαναχρησιμοποίησης νερού στην ΕΕ μπορεί να γίνει 6 φορές μεγαλύτερο από το τρέχον μέγεθος. Προς το παρόν, μόνο περίπου 1.100 εκατομμύρια m3 επεξεργασμένων λυμάτων εκτιμάται ότι θα επαναχρησιμοποιηθούν στην ΕΕ ετησίως, ενώ ο όγκος της τάξης των 6.000 εκατομμυρίων m3 ανά έτος μπορεί να επιτευχθεί έως το 2025 στην περίπτωση των ισχυρότερων ρυθμιστικών και οικονομικών κινήτρων σε επίπεδο ΕΕ.

Για περισσότερα στοιχεία, δείτε το επισυναπτόμενο έντυπο για την Επαναχρησιμοποίηση Νερού

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η 22α  Μαρτίου σηματοδοτεί τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, με στόχο τη δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού. Το 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε επίσημα την 22α  Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. H Παγκόσμια Ημέρα Νερού συντονίζεται από τον ΟΗΕ (UN-Water) σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους εταίρους.

Μάθετε περισσότερα για το θέμα αυτής της χρονιάς: Επαναχρησιμοποίηση νερού

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις