Η κατανάλωση σοκολάτας είναι απαγορευμένη για τα σκυλιά

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση σοκολάτας είναι απαγορευμένη για τα σκυλιά. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος να καταναλώσει ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου" κάποια σοκολατένια λιχουδιά.
 
Ως εκ τούτου αυξάνεται αντίστοιχα και ο κίνδυνος δηλητηρίασης των σκυλιών από σοκολάτα τις εορταστικές ημέρες, προειδοποιεί νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, την οποία δημοσίευσε το κτηνιατρικό επιστημονικό περιοδικό Veterinary Record.

Η ουσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπαθητικών τετράποδων και περιέχεται στη σοκολάτα είναι το αλκαλοειδές θεοβρωμίνη, η οποία είναι συγγενής της καφεΐνης και έχει παρόμοια διεγερτική δράση. Υψηλές ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας είναι δηλητηριώδεις για κάθε ζωντανό οργανισμό, ωστόσο συγκεκριμένα ένζυμα στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και σε ποντίκια και αρουραίους βοηθούν στο να διασπάται αυτή με σχετικά ταχείς ρυθμούς.

Σοβαρότατος κίνδυνος για τα μικρόσωμα σκυλιά

Αντιθέτως, στα σκυλιά το συγκεκριμένο αλκαλοειδές διατηρείται για αισθητά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης που μπορούν να προκληθούν ποικίλλουν από διάρροια και εμετό μέχρι τρέμουλο, κράμπες έως και απώλεια αισθήσεων. Τα πιο μικρόσωμα σκυλιά που καταναλώνουν σοκολάτα κινδυνεύουν μάλιστα ακόμη και να πεθάνουν. Όσο μεγαλύτερη είναι περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Ω εκ τούτου, οι ειδικοί απευθύνουν προειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην αφήνουν εκτεθειμένες σοκολατένιες λιχουδιές.

Η επιστημονική ομάδα υπό τον κτηνίατρο Πίτερ-Τζον Νομπλ, που διενέργησε την εν λόγω έρευνα, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων των σκυλιών από σοκολάτα είναι αισθητά αυξημένος την περίοδο των Χριστουγέννων (τετραπλάσιος) και του Πάσχα (διπλάσιος). Διαπίστωσαν ακόμη ότι σκυλιά κάτω των τεσσάρων ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης.

Οι ερευνητές συνιστούν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή στις γιορτές. «Εάν ένας σκύλος φάει σοκολάτα, οι ιδιοκτήτες του θα πρέπει να συμβουλευθούν το ταχύτερο δυνατό έναν κτηνίατρο και σε ιδανική περίπτωση να είναι σε θέση να του πουν πόση και τι είδους σοκολάτα έχει καταναλωθεί», επισημαίνει ο Πίτερ-Τζον Νομπλ.

Όσες και όσοι δεν έχουν σκυλιά αλλά γάτες μπορούν να πάρουν βαθιά ανάσα ανακούφισης. Παρότι η θεοβρωμίνη είναι ακόμη πιο δηλητηριώδεις για τις γάτες, το γεγονός ότι δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά έχει ως αποτέλεσμα οι σοκολατένιοι πειρασμοί τις αφήνουν παγερά αδιάφορες.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις