Σαν ιπτάμενη μπάλα από βαμβάκι: Το παράξενο πτηνό που ζει μόνο σε ένα νησί της Ιαπωνίας

Στη νήσο Χοκκάιντο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ιαπωνίας, υπάρχει ένα είδος πτηνού που είναι, ίσως, ό,τι πιο χαριτωμένο μπορούμε να φανταστούμε. Ανήκει στην οικογένεια του αιγίθαλου, που απαντάται και στην Ελλάδα. Αλλά το συγκεκριμένο υποείδος, το οποίο ονομάζεται στα γιαπωνέζικα Shima enaga, είναι ολόλευκο και χνουδωτό, με αποτέλεσμα να μοιάζει με μικροσκοπικό χιονάνθρωπο ή ιπτάμενη μπάλα από βαμβάκι.

Τα Shima enaga, που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 13-15 εκατοστά (περίπου τα μισά από τα οποία αντιστοιχούν στην ουρά τους), χρησιμοποιούν το λευκό φτέρωμά τους ως καμουφλάζ στη διάρκεια των παγωμένων και μεγάλων χειμώνων του Χοκκάιντο. Στην επιβίωσή τους βοηθάει και η φαινομενικά αστείρευτη ενέργειά τους, καθώς πηδούν από κλαδί σε κλαδί ανά κοπάδια των 20 και 30 πτηνών, ενώ ταυτόχρονα εκτελούν εντυπωσιακά ακροβατικά. Γεννούν επτά έως 10 αβγά, οπότε ακόμα και αν δεν εκκολαφθούν όλα -και δεν επιβιώσουν όλα τα μικρά- εξασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους.

Παρόλο που ο αιγίθαλος είναι διαδεδομένος σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη δυτική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία και την Ιαπωνία, τα Shima enaga είναι ασύγκριτα όμορφα, σαν λούτρινα ζωάκια.

Δείτε ένα βίντεο:

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις